Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης της Credit Suisse, με την εμβληματική ελβετική τράπεζα να θέτει ως πρώτο στόχο την πώληση της μονάδας τιτλοποιήσεων του Ομίλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η διοίκηση βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της πώλησης, με Νο.1 «μνηστήρα» να αναδεικνύεται η Mizuho Financial.  

Η ιαπωνική τράπεζα φαίνεται ότι διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών, όπως του Apollo Global Management, του Centerbridge Partners, της Pimco και της Sixth Street. 

Ο επικεφαλής της Mizuho, Μασαχίρο Κιχάρα, πρόσφατα χαρακτήρισε τα τιτλοποιημένα προϊόντα ως τον βασικό πυλώνα της δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ. «Η Αμερική είναι μια υπερ-σημαντική αγορά. Εκεί έχουμε τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα και κέρδη, μετά την αγορά της Ιαπωνία» είχε δηλώσει σε συνέντευξη τον περασμένο Απρίλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάληψη νέων projects στη χώρα.  

«Θα ενημερώσουμε για την πρόοδο της στρατηγικής μας, όταν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Είναι πρώιμο να σχολιάσουμε οποιαδήποτε πιθανή έκβαση» ήταν το σχόλιο της Credit Suisse σε σχετική ερώτηση του Bloomberg.  

Εφόσον τελικά κλείσει το deal, εκτιμάται ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία της Mizuho από το 2015, όταν απέκτησε το χαρτοφυλάκιο δανείων της Royal Bank of Scotland για την περιοχή της Βόρειας Αμερικής έναντι 3 δισ. δολαρίων.  

Η μονάδα τιτλοποιήσεων της Credit Suisse αποτελεί έναν από τους πλέον κερδοφόρους βραχίονες της τράπεζας, η οποία στις 27 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολιστικό πλάνο ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

Τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέλαβε τα «ηνία» της τράπεζας ο Ulrich Koerner, το νέο «αφεντικό» βρήκε ένα… μπάχαλο. Τα διαδοχικά σκάνδαλα, όπως η κατάρρευση των funds Archegos – Greensill, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη Βουλγαρία, η βιομηχανική κατασκοπεία και ύποπτη πελατεία με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών, είχαν οδηγήσει σε μια μεγάλη εκροή κεφαλαίων και πελατών. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ήταν ότι οι προ-φόρων ζημιές στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 1,6 δισ. φράγκα.      

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στις 27 Οκτωβρίου ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το εν λόγω σχέδιο, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης. Πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγές στον επενδυτικό τομέα, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επαναφορά του brand name  της First Boston (αμερικανική εταιρεία, την οποία είχε απορροφήσει το 1990).   

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα αυτά δεν αρκούν και ότι θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, μέσω της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του παρελθόντος και η ελβετική τράπεζα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, πελατών και εταίρων. Εξάλλου, αυτό είναι και το Νο.1 ζητούμενο αυτήν τη στιγμή.      

H Goldman Sachs εκτιμά ότι η εν λόγω «τρύπα»  ανέρχεται σε 8 δισ. ελβετικά φράγκα σε βάθος 2ετίας. Σε παρεμφερή επίπεδα κινείται και η άποψη της Flora Bocahut από την Jefferies, η οποία προσδιορίζει το κεφαλαιακό κενό σε 9 δισ. φράγκα. 

Για μια τράπεζα, όμως, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί μόλις στα 10 δισ. φράγκα (από τουλάχιστον 22 δισ. πριν έναν χρόνο), τόσο μεγάλες ΑΜΚ σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα. Τεράστιο dilution (απομείωση) για τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κληθεί να βάλουν… πλάτη. 

Διαβάστε επίσης

Τι είδαν οι Γιαπωνέζοι (στο Μαξίμου), οι προπέλες και οι χρηματιστηριακές τρέλες, ο Αρτούρο και η Lamborghini

Ακίνητα: Οι big business των μεγάλων παικτών στην κατοικία – Πού βρίσκονται τώρα οι τιμές (pics)

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά ρετιρέ στον κόσμο