Από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η τυφώνας Ίαν στον Κόλπο του Μεξικού και η μερική αποδυνάμωση του δολαρίου παρέχουν ορισμένα στηρίγματα στον «μαύρο χρυσό».  

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ενισχύονται κατά 1,51% και διαμορφώνονται στα 77,87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται κατά 1,71% και ανέρχονται στα 85,50 δολάρια ανά βαρέλι. 

Η σημερινή άνοδος, όπως επισημαίνει το πρακτορείο CNBC, επέρχεται στον απόηχο της πρόσφατης βουτιάς στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, καθώς ο φόβος περί επικείμενης ύφεσης στην οικονομία επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της διεθνούς ζήτησης.  

Κι αυτό, μάλιστα, παρότι τον Μάρτιο η τιμή του Brent είχε εκτοξευτεί στα 147 δολάρια ανά βαρέλι -κοντά στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών- ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ανησυχιών για τα επίπεδα της προσφοράς.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει καθοδική, χωρίς να αποκλείονται παροδικές ανοδικές κινήσεις, όπως η σημερινή.  

Η δυναμική του δολαρίου, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, υποχωρεί μερικώς την Τρίτη (-0,2% σε σχέση με το ευρώ), παρέχοντας ορισμένα στηρίγματα στο πετρέλαιο. Την ίδια ώρα, οι BP και Chevron αναμένουν μείωση της ημερήσιας παραγωγής στις υπεράκτιες πλατφόρμες του Μεξικού, λόγω του τυφώνα Ίαν.

Αλλά όλα αυτά αποτελούν παραμέτρους με βραχεία ισχύ, οι οποίες δεν μπορούν να ανακόψουν την αρνητική τάση της αγοράς εμπορευμάτων. «Μόνο μια σκόπιμη περικοπή της παραγωγής από τις χώρες του ΟPEC+ μπορεί να διακόψει το αρνητικό momentum» τονίζουν οι αναλυτές της UBS, σε σημείωμά τους.  

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση των κρατών – μελών του πετρελαϊκού οργανισμού είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου.  

Διαβάστε επίσης

Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert

Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!