Προς την λάθος κατεύθυνση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής να ασκούν τις εντονότερες σημερινές πιέσεις, αφότου η Βρετανία πρόσθεσε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη λίστα με την υποχρεωτική καραντίνα.
Παράλληλα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υπέδειξαν συρρίκνωση 12,1% το β΄ τρίμηνο του 2020, η χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, ξετύλιξαν το χθεσινό κουβάρι των αρνητικών μηνυμάτων, τροφοδοτώντας εκ νέου αμφιβολίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε καραντίνα 14 ημερών, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο στις αφίξεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Μονακό, τη Μάλτα τα νησιά Τουρκς και Κάικος και την Αρούμπα. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο TUI, easyJet, η μητρική της British Airways, IAG είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν μεταξύ 4,82% και 8,44%.
Η Γαλλία, ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός μετά την Ισπανία για τους Βρετανούς, προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει, με το χρηματιστήριο του Παρισιού να καταγράφει σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες 1,58% και την μετοχή της Air France-KLM να κλείνει με πτώση 5,78%, ενώ από κοντά ακολούθησε το χρηματιστήριο του Λονδίνου με πτώση 1,55%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 1,20%, με τους κλάδους ταξιδίων και αναψυχής, τον τεχνολογικό, της ενέργειας και των βιομηχανικών υλικών και υπηρεσιώννα ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ χαμηλότερα κατά 0,71% κινήθηκε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και 1,13% αυτό του Μιλάνου.
Παρά τη σημερινή υποχώρηση, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν κέρδη για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την αισιοδοξία σχετικά με την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό να καθοδηγεί το επενδυτικό κλίμα.