Βελτιωμένο ήταν το κλίμα την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ακολούθησαν την αντίστοιχη απόπειρα ανάκαμψης της Wall Street, μετά το διήμερο πτωτικό σερί. Άλλωστε, η Ευρωζώνη έχει και τους δικούς της λόγους να είναι ικανοποιημένη, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κάμψη του πληθωρισμού το Μάρτιο φέρνει πιο κοντά την περικοπή των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 510 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,46% στις 18.367 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο +0,29% και τις 8.153 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε ελαφρά κατά 0,03% στις 7.937 μονάδες.

Στην περιφέρεια το θετικό μοτίβο επαναλήφθηκε με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 0,45% φτάνοντας τις 34.480 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.032 μονάδες αυξημένος κατά 0,52%.

Οι επενδυτές αναθάρρησαν από τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης υποχώρησε στο 2,4% το Μάρτιο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν ο πληθωρισμός να παραμείνει αμετάβλητος στο 2,6%.

Σημείο κλειδί στάθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών στις ισχυρότερες οικονομίες την Ισπανία, τη Γαλλία και βέβαια στη Γερμανία, όπου ο δείκτης «έπιασε» χαμηλό σχεδόν τριών ετών, στο 2,2%.

Την ίδια ώρα η αγορά εργασίας παρουσιάζει σταθερή εικόνα με την ανεργία στην Ευρωζώνη να παραμένει αμετάβλητη στο 6,5% το Φεβρουάριο και αμετάβλητη στο 6% για την ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ενθαρρυντικά για την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Και μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει απίθανο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, καθώς πιθανότατα τα «γεράκια» θα επιμείνουν στη ροή περισσότερων θετικών στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού, όμως φαίνεται όλο και πιο πιθανό για τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Πραγματικά, τα προγνωστικά των traders δείχνουν σταθερά την πρώτη μείωση των ευρωεπιτοκίων τον Ιούνιο και συνολικά τέσσερις περικοπές μέσα στη χρονιά. Αν και η συνεχιζόμενη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών που έχουν φτάσει σε υψηλά έξι μηνών, παραμένει ένα σοβαρό αγκάθι.

Στις αγορές των commodities, οι τιμές του μαύρου χρυσού συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Βέβαια η υπουργική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ δεν κατέληξε σε κάποια σύσταση για αλλαγή πολιτικής, όμως δεν αναμενόταν κιόλας, με τις ισχύουσες περικοπές στα επίπεδα παραγωγής να έχουν ήδη παραταθεί για όλο το πρώτο εξάμηνο.

Η τιμή του Brent κέρδισε επιπλέον 0,96% φτάνοντας πλέον μια… ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, στα 89,75, ενώ αντιστοίχως το αμερικανικό WTI έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 85 δολάρια, στα 85,88.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς το αμερικανικό αργό έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% και το Brent κατά 16%.

Ασταμάτητο είναι και το ράλι του χρυσού που σήμερα «έπιασε» και νέο ρεκόρ έως και στα 2.305 δολάρια την ουγγιά, με άλμα ύψους 1,04%. Έτσι τα κέρδη του μόνο από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεπερνούν το 15% λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή, αλλά και της διαφαινόμενης αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από τη Fed παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με το δείκτη δολαρίου να διολισθαίνει 0,47% στο 104,32, παραμένοντας όμως κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0823 με το ευρώ να κερδίσει περίπου 0,50%.

Διαβάστε ακόμη

Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα

Δ. Κουτσολιούτσος: Τι είπε για τις πλαστογραφίες και τις κατηγορίες για εικονικές πωλήσεις στη Folli Follie

Αριστείδης Πίττας: Η Euroseas εκσυγχρονίζει τον στόλο της και μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ