Στην επιβολή συναλλαγματικών ελέγχων προχώρησε η κυβέρνηση της Αργεντινής σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις χρηματαγορές, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολοένα και βαθύτερη οικονομική κρίση.

Τα προσωρινά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να περιορίσει τις αγορές ξένου συναλλάγματος, μετά τη ραγδαία πτώση του υπερευαίσθητου πέσο.

Όλες οι εταιρείες θα πρέπει τώρα να αιτηθούν άδειας από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής προκειμένου να πουλήσουν πέσο και να αγοράσουν ξένο συνάλλαγμα ώστε να κάνουν μεταφορές σε εξωτερικό.

Όπως σημειώνει το CNBC, σε επίσημο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι συναλλαγματικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι [ώστε να διασφαλιστεί η φυσιολογική λειτουργία της οικονομίας».

Η τελευταία αυτή κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση – έκπληξη της περασμένης Τετάρτης ότι η Αργεντινή θα ζητήσει τη αναβολή των πληρωμών για χρέος σχεδόν 100 δισ. δολ., ένα χρέος το οποίο ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει κατατάξει στην κατηγορία default με βάση τα δικά του κριτήρια.

Τα μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη του έτους, σηματοδοτούν μια εντυπωσιακή μετατόπιση στάσης του προέδρου Mauricio Macri.

Αμέσως μετά την έναρξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2015, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής σταμάτησε απότομα τους κεφαλαιακούς ελέγχους που είχαν επιβληθεί από το 2011.

Η κυβέρνηση Macri και η Κεντρική Τράπεζα προσπαθούν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου (27/10).

Το ΔΝΤ δεν θέλει να είναι αυτό που θα τραβήξει την πρίζα

Η Αργεντινή που έχει πληγεί βαθιά από την ύφεση είναι αντιμέτωπη με μια χρηματοοικονομική κρίση που έγινε χειρότερη μετά τη σαρωτική ήττα του προέδρου σε πρόσφατη προκριματική εκλογική αναμέτρηση. Τα αποτελέσματά της θεωρούνται ως δείκτης – κλειδί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου. Ωφελημένοι βγήκαν ο κεντροαριστερός Alberto Fernandez και η λαϊκίστρια πρώην ηγέτις Cristina Fernandez de Kirchner.

Το πέσο τον περασμένο μήνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι προκριματικές εκλογές ήγειραν σημαντικές αμφιβολίες για τις πιθανότητες επανεκλογής της φιλο-επιχειρηματικής κεντροδεξιάς.

Το νόμισμά της Αργεντινής που για πολλούς θεωρείται ως οδηγός για την οικονομία της χώρας, έκλεισε γύρω στα 59,49 αμερικανικά δοάρια την Παρασκευή. Εχει υποχωρήσει πάνω από 30% από τις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου.

Οι παίκτες της αγοράς ανέμεναν μια μορφή capital controls από την κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν ότι οι εξελίξεις θα θέσουν σε κίνδυνο το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης των 57 δισ. δολ. από το ΔΝΤ.

Ο James Athey, της Aberdeen Standard Investments, ανέφερε στο CNBC, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως το ΔΝΤ θα δώσει άλλα 5,4 δισ. στην Αργεντινή αργότερα μέσα στον μήνα.

«Στην ουσία, το ΔΝΤ δεν θέλει να είναι αυτό που θα τραβήξει την πρίζα», αναφέρει και προσθέτει ότι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχαν το ίδιο πρόβλημα αναφορικά με την Αργεντινή, με πολλούς από αυτούς να «σπεύδουν» να υποβαθμίσουν τη χώρα στην κατηγορία «σκουπίδια» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει δραματικά η εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι τιμές ορισμένων από τα εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αλλάξει και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι τα πράγματα θα πάνε ολοένα και χειρότερα».

«Έτσι, δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ θέλει να είναι αυτό που θα πει όχι στο τελευταίο τμήμα της δόσης. Όμως, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το στάδιο είναι πραγματικά σαν να ρίχνεις λίγα ευρώ στη μαύρη τρύπα του χρέους», αναφέρει ο Athey.