Πτωτικές τάσεις επικράτησαν την Παρασκευή στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επηρεασμένοι από την χαμηλή επίδοση που κατέγραψε στη Wall Street την Πέμπτη ο Dow Jones, την χειρότερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,19% στις 520 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με πλέον χαμένες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της επιχειρήσεις λιανικής.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ανέβηκε ανεπαίσθητα κατά 0,01% στις 18.693 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,09% στις 8.094 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο επιβραδύνθηκε σε ποσοστό 0,26% φτάνοντας τις 8.317 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,07% στις 34.490 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση κατά 0,58% και τις 11.246 μονάδες.

Αν και η ΕΚΤ βαδίζει σταθερά προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων της, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, πολλοί αξιωματούχοι της έχουν υιοθετήσει λίαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά τα αμέσως επόμενα βήματα του συμβουλίου και τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Την ίδια ώρα η αμερικανική Fed είναι βέβαιο ότι θα μείνει πίσω και στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων από το Σεπτέμβριο, αν όχι από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, και η προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης στις αρχές του καλοκαιριού από την Τράπεζα της Αγγλίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση αυτή την εβδομάδα λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου στοιχείων από τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Η στρατηγική πολλαπλών ταχυτήτων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, σαν αποτέλεσμα ακριβώς της απόκλισης στο ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών των μελών του G7 που συναντώνται από σήμερα στην Ιταλία. Και βέβαια είναι ένα θέμα που ρίχνει βαριά τη σκιά του στα χρηματιστήρια.

Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η πτώση των ενεργειακών τιμών που έχουν απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι πετρελαϊκές τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά τριών μηνών που είχαν «πιάσει» τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει και της αυξημένης ζήτησης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του τριημέρου της αργίας του Memorial Day. Όμως, σε επίπεδο εβδομάδας τα πρόσημα παραμένουν αρνητικά.

Η τιμή του Brent κέρδισε 0,96% στα 82,14 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI ανέβηκε 1,07% στα 77,67 δολάρια, όμως αμφότεροι οι δείκτες μετρούν σημαντικές απώλειες για την εβδομάδα, κατά 2,5% και 3,2% αντιστοίχως.

Στα «κόκκινα» για την εβδομάδα και η τιμή του χρυσού, με νέα μικρή κάμψη σήμερα σε ποσοστό 0,12% στα 2.334 δολάρια την ουγγιά. Για το πολύτιμο μέταλλο πρόκειται μάλιστα για την πρώτη αρνητική εβδομάδα τις τελευταίες τρεις.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,39% στο 104,70 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0847 με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,31%.

Ωστόσο τα απρόσμενα καλά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για το outlook του πληθωρισμού έχει οδηγήσει το δολάριο στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Τουρκία: Νέος εκβιασμός στο Αιγαίο – Ετοιμάζει δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Ιαπωνία: Πέθανε ο viral σκύλος που ενέπνευσε το Dogecoin και αποθέωσε τον Μασκ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ