Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 42.000 μονάδων, εν μέσω μιας ευρύτερης ανόδου στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, μετά την άνοδο των αμερικανικών εταιρειών Big Tech κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei κέρδισε 0,94%, στις 42.224 μονάδες, ωθούμενος από τις μετοχές τεχνολογίας, ενώ ο ευρείας βάσης Topix αυξήθηκε 0,7%, σημειώνοντας επίσης νέα κορυφή.

Σε ετήσια βάση, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά  10,8%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του Reuters για άνοδο 7,2%.

Ωστόσο, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων μειώθηκαν απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε μηνιαία βάση, υποχωρώντας κατά 3,2% έναντι της αύξησης 0,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι παραγγελίες μηχανημάτων είναι ένας ευμετάβλητος, αλλά κορυφαίος δείκτης για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στην Ιαπωνία, και μια πτώση θα μπορούσε να υποδηλώνει μια εύθραυστη οικονομία, περιπλέκοντας τα σχέδια της Τράπεζας της Ιαπωνίας για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota έλαβε ώθηση στην Ινδία, αφού το κρατίδιο Uttar Pradesh απάλλαξε από ορισμένες εισφορές στα υβριδικά αυτοκίνητα, καθιστώντας τα κατά 10% φθηνότερα, ανέφερε το Reuters.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,75%, καθώς η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια στο 3,5% για 12η συνεχόμενη φορά, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,11%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,93%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,41%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σκαρφάλωσε 0,35%.

Στη Wall Street, και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να κερδίζουν 1,02% και 1,18% αντίστοιχα.

O S&P ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 5.600 μονάδων, σηματοδοτώντας το 37ο κλείσιμο ρεκόρ του 2024. Ο Nasdaq σημείωσε το 27ο κλείσιμο ρεκόρ του φέτος.

Ο Dow Jones πρόσθεσε 1,09%.

Οι μετοχές των τσιπ ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της αμερικανικής συνεδρίασης. Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company προσέθεσαν 3,5% αφού τα έσοδα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Η  εταιρεία τσιπ Qualcomm σημείωσε άνοδο 0,8% και η Broadcom αυξήθηκε περίπου 0,7%. Η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia σημείωσε άνοδο 2,7%.

Τα κέρδη τροφοδοτήθηκαν επίσης από τις ελπίδες μείωσης των επιτοκίων, με τις προσδοκίες του Dow Jones να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός του Ιουνίου θα διαμορφωθεί στο 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από την άνοδο 3,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Τον Μάιο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στη Eurobank

Πρόδρομος Μαυρόπουλος στο newmoney: Τι σχεδιάζω για το ακίνητο της «Μύλοι Αλλατίνη» (pics)

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ