Η Τράπεζα της Αγγλίας επέλεξε την Πέμπτη 20/6 να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αλλά χαρακτήρισε την απόφασή της “εξαιρετικά ισορροπημένη”, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο του 2%.

Οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο σε σχεδόν 50-50, λόγω των μηνυμάτων που οι επενδυτές εξέλαβαν ως διακριτικά ήπια.

Διατηρεί το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, όπου διατηρείται από τον Αύγουστο του 2023.

Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, όπως και κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή της, η MPC σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είχε φθάσει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας και ανέφερε ότι οι δείκτες των “βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό” και η αύξηση των μισθών είχαν υποχωρήσει, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ήταν “πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η εξέλιξη της δραστηριότητας στην αγορά εργασίας” λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε η MPC.

Σε μια επανάληψη των προηγούμενων μηνυμάτων που ορισμένοι αναλυτές είχαν σκεφτεί ότι μπορεί να ρίξει, είπε και πάλι ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να «παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών σε επίπεδο γενικών τιμών υποχώρησαν στο 2% τον Μάιο, πετυχαίνοντας τον στόχο πριν από τις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη εντονότερη άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά του Ηνωμένου Βασιλείου στις υπηρεσίες και στον πυρήνα του πληθωρισμού υποδηλώνουν το ενδεχόμενο για συνεχείς ανοδικές πιέσεις.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην προχωρήσει σε εκλογές έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η κατάσταση της οικονομίας και οι προτάσεις για την επανεκκίνηση της υποτονικής ανάπτυξης έχουν αναδειχθεί σε βασικό πεδίο μάχης.

Παρά τις εικασίες ότι η πολιτικά ανεξάρτητη BOE θα μπορούσε να ενεργήσει πιο προσεκτικά ως αποτέλεσμα της επικείμενης ψηφοφορίας, ο διοικητής Άντριου Μπέιλι είχε τονίσει ότι θα παραμείνει επικεντρωμένη στα δικά της δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar: H δομή της συμφωνίας των 3,2 δισ. για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

«Τhe Ilisian»: Το νέο όνομα του Hilton της Αθήνας (pics)

Άλκης Δαυίδ: Αποζημίωση – μαμουθ $900 εκατ. σε εργαζόμενη για υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ