Σε επισκόπηση των επιλογών της Τράπεζας της Αγγλίας στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και ειδικότερα τα λάθη που έκανε δεσμεύτηκε ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, κατά την πολύωρη κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων. Επίσης η συζήτηση στράφηκε και στις αντοχές του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των καταθέσεων, μετά τους τριγμούς που πυροδότησε διεθνώς η κατάρρευση της αμερικανικής SVB, το Μάρτιο.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα του πληθωρισμού, ο διοικητής της BoE παραδέχτηκε για μια ακόμη φορά πως ο δείκτης έχει χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ότι είχε προβλεφθεί ώστε να υποχωρήσει, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα απαιτηθούν επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων σε σχέση με αυτές που είχε εκτιμήσει η κεντρική τράπεζα.

Τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται στο 4,5% μετά από συνολικά 12 αυξήσεις και δυστυχώς βρίσκονται ακόμη μακριά από μια οριστική παύση, με τους traders να προβλέπουν τελικό «ταβάνι» στο 5,76% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Εξάλλου λίγες ώρες πριν την κατάθεση Μπέιλι, τα ίδια τα στοιχεία είχαν δείξει την κατεύθυνση που θα χρειαστεί να ακολουθήσει η Τράπεζα κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, την επόμενη εβδομάδα, με το ρυθμό αύξησης των μισθών για το πρώτο τρίμηνο να επιταχύνεται πολύ πάνω από το αναμενόμενο από το 6,9% στο 7,6% σε ετήσια βάση, που συνιστά και ιστορικό ρεκόρ. Μια ανακοίνωση που εκτόξευσε τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα τους από την κυβερνητική κρίση του περασμένου φθινοπώρου, επί πρωθυπουργίας Λιζ Τρας.

«Όπως φοβάμαι ότι απέδειξαν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το πρωί, έχουμε μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας» επεσήμανε ο Μπέιλι, εξηγώντας την πολυπλοκότητα του τοπίου που έχει διαμορφωθεί. Έτσι, ναι μεν ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, όμως θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αναμενόταν για να επανέλθει στα ανεκτά για την κεντρική τράπεζα επίπεδα.

Τα μέλη της επιτροπής άσκησαν προφανώς σκληρή κριτική κατά της κεντρικής τράπεζας και των επιλογών της με τον κ. Μπέιλι όχι μόνο να παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, αλλά να δηλώνει πως η BoE είναι αποφασισμένη να μάθει από αυτά προχωρώντας σε μια ενδελεχή αναθεώρηση της στρατηγικής της. «Υπάρχουν προφανώς πολλά μαθήματα που μας δόθηκαν και θα πρέπει να μελετήσουμε στο πως αντιδράσαμε στο βαθμό, στη φύση και στην αλυσίδα των σοκ που αντιμετωπίσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τελευταία ριζική ανασκόπηση της λειτουργίας και στρατηγικής της BoE έγινε το 2012 υπό την καθοδήγηση του πρώην διευθυντή ερευνών και στατιστικών υπηρεσιών της αμερικανικής Fed, Ντέιβιντ Στόκτον.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πρόσφατη τραπεζική καταιγίδα, με επίκεντρο τις μικρές αμερικανικές τράπεζες.

Ο Άντριου Μπέιλι επεσήμανε τη σταθερότητα και τις αντοχές των βρετανικών τραπεζών, όμως προειδοποίησε ότι μια μελλοντική κρίση θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την προστασία του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγυημένων.

Για το λόγο αυτό αποκάλυψε στην επιτροπή πως η BoE σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, επεξεργάζεται ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που, μεταξύ άλλων, θα αφορά και το ταμείο εγγύησης καταθέσεων, ώστε να είναι πιο ευέλικτο για να μπορεί να καλύψει με κονδύλια του μια υπό κατάρρευση τράπεζα εφόσον προκύψει έκτακτη ανάγκη. Το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει κάποιες, ή και όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι ανασφάλιστες, να μπορούν να καλυφθούν.

Διαβάστε ακόμη

Q&R: Η εταιρεία πληροφορικής που αλλάζει μέγεθος και οι υπογραφές στο έργο-μαμούθ (pics)

Τζακ Ντόρσεϊ: Τρεις χώρες (η μία δίπλα μας) έχουν απειλήσει με κλείσιμο του Twitter

Την αναστολή εξαγοράς της Activision από την Microsoft ζητά η αρχή ανταγωνισμού των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ