Απολογητικός για τα λάθη και συνεπώς τα μαθήματα που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, εμφανίστηκε ο διοικητής της BoE κατά τη σημερινή κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής.

Οι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον Άντριου Μπέιλι, όπως και σε έτερα κορυφαία στελέχη της BoE, για τη διαχείριση του προβλήματος του πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα, δεδομένου πως παρά τις συνολικά 12 αυξήσεις των επιτοκίων ο δείκτης παραμένει σε διψήφιο νούμερο, στο 10,1%, ενώ οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας σε απόγνωση τους πολίτες.

«Κάτι προφανώς πήγε τελείως λάθος με τα μοντέλα σας και το δίκτυο των πρακτόρων σας που θα έπρεπε να σας δίνουν πλεονέκτημα σε θέματα πληροφοριών» τόνισε άκρως επικριτικά η επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής Χάριετ Μπόλντουιν, δηλώνοντας ότι η Τράπεζα απέτυχε να προειδοποιήσει τους παραγωγούς τροφίμων για την εκτόξευση του κόστους και να προστατεύσει και την κοινωνία από το κύμα της ακρίβειας.

Νωρίτερα, την Τρίτη, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτοξεύτηκε στο 19,1% το Μάρτιο, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νούμερο μεταξύ των κρατών του G7, πίσω μόνο από τη Γερμανία.

Ο Μπέιλι δεν αντέκρουσε τις επικρίσεις. Ομολόγησε ανοιχτά την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να προβλέψει την τόσο μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και κυρίως την επίμονη παραμονή του σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σχολίασε δε, πως τα λανθασμένα αποτελέσματα από τα μοντέλα προβλέψεων περιόρισαν το ρόλο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής κατά τον καθορισμό των επιτοκίων.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η BoE «έχει λάβει πολύ μεγάλα μαθήματα» όσον αφορά στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Ένα από αυτά είναι πως ήδη αντί να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των μοντέλων έχει εστιάσει πλέον την προσοχή της «στη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής της απέναντι σε πιθανά μεγάλα σοκ» προσθέτοντας πως τα σοκ που αντιμετώπισε η οικονομία δεν είχαν προηγούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός, με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, να δηλώνει πως ο δείκτης θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, όμως πιθανότατα με πιο αργό ρυθμό, όπως δηλαδή υποστήριξε και η Τράπεζα στην τελευταία έκθεση της.

Στην αποτυχία των οικονομικών μοντέλων της τράπεζας, που βασίζονταν σε πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας στο μέτωπο του πληθωρισμού και τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσαν σωστά, αναφέρθηκε απολογητικά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Χιου Πιλ.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί κάναμε τα λάθη αυτά, να τα ερμηνεύσουμε και να αξιολογήσουμε ώστε να καθορίσουμε πως θα συνεχίσουμε» τόνισε ο Πιλ.

Η Τράπεζα είχε υπολογίσει ότι ο τιμάριθμος θα πέσει εξαιρετικά χαμηλά, ίσως και στο 1% μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ πλέον θεωρεί ότι με δυσκολία θα προσγειωθεί γύρω στο 3,4%. Σε δηλώσεις του δε, προ ημερών, ο Άντριου Μπείλι παραδέχτηκε ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ένα φαύλο πληθωριστικό κύκλο, ένα σπιράλ αυξήσεων σε μισθούς και τιμές, που έχει καταστήσει πρακτικά αναποτελεσματική την εκτόξευση των επιτοκίων από το 0,1% το 2021 στο 4,5% σήμερα.

Διαβάστε ακόμη 

Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών – Δεν παρέλαβα τη διερευνητική (vids) 

Ίδρυμα Αντενάουερ: Oι τρεις λόγοι που συντέλεσαν στην εκλογική επιτυχία Mητσοτάκη 

Εκλογές 2023: Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη στον δρόμο για την 25η Ιουνίου