«Γερακίσιες» τοποθετήσεις για τη δημοσιονομική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις για να συνεισφέρουν στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, συνάμα με την ανάγκη οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, περιλαμβάνει η ετήσια οικονομική έκθεση που δημοσίευσε την Κυριακή, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η Τράπεζα επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις διεθνώς θα πρέπει είτε να προχωρήσουν σε περικοπές των δαπανών είτε να αυξήσουν τους φόρους, προκειμένου να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια που κάνουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να περιορίσουν το ρίσκο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η (δημοσιονομική) ομαλοποίηση θα μπορούσε να παρέχει κρίσιμη υποστήριξη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την ανάγκη η νομισματική πολιτική να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας συνεπώς το ρίσκο της χρηματοπιστωτικής αστάθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Μάλιστα, η BIS προειδοποιεί πως μακροπρόθεσμα οι κυβερνήσεις, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να αποφεύγουν να προσπαθούν να επιλύουν τα προβλήματα των κοινωνιών με πακέτα στήριξης, άποψη που είχε εκφράσει πρόσφατα και ο ΟΟΣΑ σε έκθεση του. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει δε, αντί να επιδιώκουν την ενίσχυση της ανάπτυξης και το αντιστάθμισμα των κρίσεων με εκτίναξη των δημοσίων δαπανών, να αναγνωρίζουν πως τα πιο αδύναμα δημοσιονομικά τους δεδομένα ουσιαστικά περιορίζουν την ίδια την ικανότητα τους να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν κρίσεις.

Το χρηματοπιστωτικό ρίσκο

«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη καλού, αλλά αν είναι υπερβολικά φιλόδοξη μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλη ζημιά» προειδοποιεί η έκθεση.

Οι κεντρικές τράπεζες μέχρι τώρα έχουν δηλώσει πεπεισμένες για την ικανότητα τους να διαχωρίσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής με τις ανησυχίες που εκφράζονται για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως η BIS εκφράζει αμφιβολίες για τις διαβεβαιώσεις που δίνουν.

Κατά την Τράπεζα, οι πιθανότητες μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σημαντικές δεδομένου πως τα επιτόκια είναι υψηλά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το ρίσκο αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί, εάν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν σε σύσφιγξη της δημοσιονομικής τους πολιτικής, αμβλύνοντας έτσι τη σημασία που μπορεί να έχουν τα επιτόκια ως το πρωταρχικό εργαλείο διαμόρφωσης της πολιτικής.

Η BIS υπενθυμίζει, εξάλλου, πως τα αυξημένα επιτόκια ήδη προκάλεσαν σοβαρή χρηματοπιστωτική αστάθεια την τελευταία χρονιά, με ενδεικτικό παράδειγμα την κρίση που πέρασαν τα βρετανικά ομόλογα τον περασμένο Οκτώβριο, την τεράστια πίεση που δέχτηκαν οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες οδηγώντας στην κατάρρευση της SVB, όπως και την υπόθεση της Credit Suisse.

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως ένας ανοδικός κύκλος των επιτοκίων της τάξεως του 15% πυροδοτεί σοβαρό στρες στο τραπεζικό σύστημα, προειδοποιεί η BIS.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν ρότα, αλλά το ακριβώς αντίθετο! Η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, δεδομένου πως παρά το «αμείλικτο» ανοδικό ράλι στα επιτόκια τους τελευταίους 18 μήνες, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα στις κορυφαίες οικονομίες.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι το κοινό και οι επενδυτές περιμένουν» προειδοποιεί η BIS.

Μάλιστα, η διεθνής τράπεζα με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας θεωρεί ότι ο άνευ προηγουμένου ανοδικός κύκλος των επιτοκίων εισέρχεται πλέον στη δυσκολότερη φάση του, λόγω ακριβώς της ισχυρής αντίστασης που παρουσιάζει ο πληθωρισμός.

«Παρά την πλέον εντατική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην πρόσφατη ιστορία, το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού για την αποκατάσταση της νομισματικής σταθερότητας θα είναι και το πιο δύσκολο» εξηγεί η Τράπεζα επισημαίνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις σε μισθούς και τιμές μπορεί να μπουν σε μια φάση αλληλο-ενδυνάμωσης (ένα σπιράλ) που μπορεί να παγιώσει τον πληθωρισμό ψηλά. Και βέβαια όσο μεγαλύτερο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει παγιωμένος σε υψηλά επίπεδα, τόσο πιο δυναμική και παρατεταμένη θα πρέπει να είναι η πολιτική νομισματικής σύσφιγξης, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και στον τραπεζικό κλάδο.

«Το τελευταίο μίλι είναι συνήθως και το δυσκολότερο. Το βάρος πέφτει σε πολλούς ώμους, όμως το ρίσκο από το να μην δράσουμε δραστικά θα είναι πιο μεγάλο μακροπρόθεσμα. Οι κεντρικές τράπεζες είναι δεσμευμένες να παραμείνουν στην τροχιά της αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών, ώστε να προστατεύσουν και την αγοραστική δύναμη των πολιτών» τόνισε από την πλευρά του, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο επικεφαλής της BIS, Ογκουστίν Κάρστενς. Προσέθεσε δε, ότι «έχει παρέλθει ο χρόνος που επιδιώκαμε με εμμονή τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η νομισματική πολιτική πρέπει τώρα εστιάσει στην αποκατάσταση της σταθερότητα των τιμών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής υπηρεσίας της BIS, Κλαούντιο Μόριο, πρόσθεσε πως στο μοτίβο υπάρχει και το ρίσκο της «πληθωριστικής ψυχολογίας», παρά το γεγονός ότι ήδη οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και της Νορβηγίας έδειξαν ότι οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Bloomberg: Οι Έλληνες ψηφίζουν με την ελπίδα μιας σταθερής κυβέρνησης

Το 24ωρο του… χάους στη Ρωσία – Γιατί το Κίεβο ήδη πανηγυρίζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ