To 2022 ήταν ένα δύσκολο έτος για τα κρυπτονομίσματα. Χάθηκαν περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, υπέστη «βουτιά» τουλάχιστον 60%.

Οι τρομακτικές απώλειες συνδέοντα άρρηκτα με τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες, οι οποίες πλήττουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Την ίδια στιγμή, η χρεοκοπία μιας σειράς crypto-project ή crypto-πλατφόρμων έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Και το ερώτημα που τίθεται ανερυθρίαστα είναι το εξής: Τι θα κάνουν τα κρυπτονομίσματα μέσα στο 2023;

Τα επιτόκια σ΄ όλο τον κόσμο βρίσκονται σε αυξητική πορεία, κάτι που θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία. Η πρόσφατη κατάρρευση της πλατφόρμας FTX και η σύλληψη του μέχρι πρότινος «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, επίσης λειτουργεί ανασταλτικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ορισμένοι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο -αν όχι τελείως γεμάτο, θεωρώντας ότι η αξία των cryptos έχει ήδη «πιάσει» πάτο, με αποτέλεσμα τα ανοδικά περιθώρια να είναι σημαντικά.

Το Bitcoin στα 250.000 δολάρια;

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Τιμ Ντρέιπερ, δισεκατομμυριούχου επενδυτή από τις ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμά ότι το Bitcoin θα φθάσει στα 250.000 δολάρια έως τα τέλη του έτους. Για να φθάσει σ΄αυτό το επίπεδο, το Bitcoin χρειάζεται να κάνει ένα ράλι της τάξης του 1.400%, καθώς σήμερα η τιμή κυμαίνεται μόλις στα 16.700 δολάρια, δηλαδή κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που υποδηλώνουν ότι η αγορά έχει βρει το κατώτατο σημείο. Κι αυτό, παρά τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών και τις μειωμένες τιμές, εξηγεί ο Ντρέιπερ.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, μέσα στο 2024 θα συμβεί το φαινόμενο του «halvening» ή «halving», το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια και το οποίο προβλέπει ότι οι αμοιβές όσων παράγουν νέα Bitcoin «κόβονται» στο μισό. Αυτό, σύμφωνα με την άποψη του Ντρέιπερ, θα παράσχει σημαντική ώθηση στις τιμές, καθώς θα ασκηθούν πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί θα σταματήσουν ή θα επιβραδύνουν την εξόρυξη, λόγω των μειωμένων αμοιβών.

Και μην ξεχνάμε ότι τους τελευταίους μήνες το κόστος εξόρυξης ενός Bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του ακριβότερου ηλεκτρικού ρεύματος.

Ή βουτιά στα 5.000 δολάρια;

Από την άλλη πλευρά, η Standard Chartered θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, εκτιμώντας ότι το Bitcoin θα μπορούσε να κατακρημνιστεί έως τα 5.000 δολάρια. Πρόκειται για μια πτώση της τάξης του 70% από τις τρέχουσες τιμές.

«Οι αποδόσεις βουλιάζουν μαζί με τις τεχνολογικές μετοχές, ενώ το sell off του Bitcoin επιταχύνεται. Η ζημιά έχει γίνει» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας για το 2023. Και προστίθεται: «Ολοένα και περισσότερες crypto εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε περαιτέρω χρεοκοπίες και κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης».

Η πρόβλεψη του Mark Mobius

Από την πλευρά του, ο βετεράνος μεγαλο-επενδυτής Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος είχε προβλέψει με σχετική ακρίβεια τη μεγάλη πτώση του 2022, εκτιμά ότι το Bitcoin θα υποχωρήσει στα 10.000 δολάρια

Εξηγεί, δε, ότι αυτό θα οφείλεται στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και στην ευρύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve.

«Με τα επιτόκια να είναι υψηλότερα, η ελκυστικότητα του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων καθίσταται μικρότερη» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC.

Η άνοδος – έκπληξη

Η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, προσβλέποντας σε μια άνοδο προς τα 50.000 δολάρια. Αλλά οι λόγοι, οι οποίοι θα ωθήσουν το Bitcoin σ΄ αυτά τα επίπεδα, σίγουρα προκαλούν έκπληξη.

Ρόλο καταλύτη θα έχει το εν εξελίξει ντόμινο καταρρεύσεων από τη χρεοκοπία του FTX -της πάλαι ποτέ τρίτης μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών του πρώην δισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Και ο λόγος είναι ο εξής: Ενώ η αγορά θα έχει στερεύσει, οι μεγάλοι παίχτες -γνωστοί και ως «φάλαινες»– θα παρέμβουν για να σώσουν την περιουσία τους. Άλλωστε, τα 97 πιο υγιή «πορτοφόλια» Bitcoin, αυτήν τη στιγμή, ελέγχουν το 14,15% της αγοράς.

Η τιμή του Bitcoin, ως εκ τούτου, θα αυξηθεί στα 30.000 δολάρια στο α’ τρίμηνο και έπειτα θα φθάσει στα 50.000 δολάρια στο γ’ ή στο δ’ τρίμηνο του 2023. «Θα έχουμε μια διαχειρίσιμη αγορά “ταύρων”, όχι μια φούσκα. Έτσι, δεν θα βλέπουμε υπερ-αποδόσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν» καταλήγει η Αλεξάντερ.

Διαβάστε ακόμη

Καφεϊνη: Μια ουσία που επιδρά διαφορετικά στον κάθε εγκέφαλο

Πώς είναι να μένεις διαδοχικά σε 5 κορυφαία ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – Αυτή είναι η εμπειρία

Όμιλος ΑΒΑΞ: Έτοιμος για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης (pic)