Τη χθεσινή μέρα, σχεδόν όλος ο πλανήτης ασχολείτο με το νέο ράλι του bitcoin. Το μεγαλύτερο σε όγκο συναλλαγών και μέγεθος κρυπτονόμισμα, έφτασε μέχρι και τις 57.500 δολάρια (υψηλό διετίας), τροφοδοτώντας τις συζητήσεις: Έφτασε η ώρα να κάνει το μεγάλο comeback, ξεπερνώντας και το ιστορικό υψηλό του, τα 69.000 δολάρια από το μακρινό 2021;

“Ναι”, λένε οι αναλυτές σχεδόν με μια φωνή, αν και υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί οι οποίοι χτυπάνε, όχι καμπανάκια, αλλά… καμπάνες: Ο λόγος για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ulrich Bindseil (γενικός διευθυντής της ΕΚΤ) και Jürgen Schaaf (σύμβουλος), οι οποίοι στο blog της ΕΚΤ, λίγες μέρες πριν από την εκτόξευση της τιμής του bitcoin, χαρακτήριζαν την εξέλιξη αυτή ως “το τίναγμα της ψόφιας γάτας”, χαρακτηρίζοντας το bitcoin “χρηματοδότη του κακού”, μια “φωτοβολίδα”, “φούσκα” και τονίζοντας ότι “η πραγματική αξία του είναι μηδέν”.

Φυσικά, η ΕΚΤ δεν κρύβει τα… συναισθήματά της, τόσο για το bitcoin, όσο για τα cryptos, γενικότερα. Και, όπως οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, προειδοποιεί το κοινό για τους κινδύνους στις τοποθετήσεις σε αυτά, αντιμετωπίζοντάς τα ως “τζόγο”.  Από την άλλη, οι crypto-φαν επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι προκατειλημμένοι με το bitcoin. Λένε ότι “η ΕΚΤ είτε ψεύδεται για το bitcoin, είτε λέει ψέματα στον εαυτό της” και θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβλέπει την “εξαύλωση” του κρυπτονομίσματος.

Το 2022, αναφέρουν, οι Bindseil και Schaaf, σχολιάζοντας μια κίνηση από τα 17.000 στα 20.000 δολάρια, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, έγραψαν ότι πρόκειται για το “τίναγμα της ψόφιας γάτας” και “ένας τεχνητός, κατασκευασμένος τελευταίος ρόγχος πριν από το δρόμο της απαξίωσης”. Ακολούθησε όντως μια κακή περίοδος, αλλά το βασικό κρυπτονόμισμα δεν φαίνεται έτοιμο να… πεθάνει.

Ήταν Δεκέμβριος του 2022 όταν η ΕΚΤ προανήγγειλε τον “επιθανάτιο ρόγχο” του bitcoin και από τότε, σχολιάζουν αναλυτές στο cointelegraph, το βασικό κρυπτονόμισμα έχει ανεβάσει την αξία του κατά παραπάνω από 170%, ενώ ετοιμάζεται να δοκιμάσει το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων. “Αν κάνουν λάθος με αυτό οι αναλυτές της ΕΚΤ, με τι άλλο μπορούν να κάνουν λάθος;” αναρωτιούνται οι υποστηρικτές των cryptos, ειρωνευόμενοι την επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραπονιόταν ότι ο γιος της αγνόησε τη συμβουλή της να μην επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και, ως εκ τούτου, έχασε χρήματα.

Είναι, λοιπόν η… “αλεπού 100 και το αλεπουδάκι 101 ετών”; Η ΕΚΤ επιμένει ότι τελικά το bitcoin θα “σκάσει” ως εντυπωσιακή φούσκα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι προς ώρας, το κρυπτονόμισμα δείχνει έτοιμο να σταθεροποιηθεί τις επόμενες ημέρες πριν συνεχίσει βραχυπρόθεσμα να κινείται ανοδικά, δοκιμάζοντας τα «τελικά» επίπεδα αντίστασης των 56.400 και 64.900 δολαρίων στο δρόμο προς το ιστορικό υψηλό.

Άλλωστε, προς το παρόν, οι οιωνοί είναι θετικοί για το bitcoin. Είναι η έναρξη λειτουργίας των spot bitcoin ETFs στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, τα οποία έχουν ήδη προσελκύσει επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων- κάτι το οποίο ειρωνεύεται η ΕΚΤ, διαπιστώνοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος” κάποιος να τοποθετήσει χρήματα εκεί. Αλλά και κυρίως είναι το επερχόμενο halving, που έχει προγραμματιστεί να συμβεί τον Απρίλιο. Το halving θα μειώσει στο μισό την αμοιβή των «εξορυκτικών» των bitcoin, περιορίζοντας περαιτέρω την προσφορά των νέων tokens. Το ποιος θα έχει δίκιο, μακρυπρόθεσμα, μένει να αποδειχθεί…

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Οι 60 μέρες που θα κρίνουν υπερπλεόνασμα και παροχές πριν από το Πάσχα

ΕΦΚΑ: Συναγερμός για τους οφειλέτες – Η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα και ποιοι εξαιρούνται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ