Το bitcoin «έγραψε» νέο ιστορικό ρεκόρ, ανεβαίνοντας πάνω από τις 20.000 ευρώ, επίπεδο που είχε προσεγγίσει -αλλά δεν είχε φτάσει- και πριν τρία χρόνια.

Όσοι πιστεύουν στις προοπτικές του κρυπτονομίσματος ελπίζουν ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί και το bitcoin δεν θα καταρρεύσει, όπως έγινε μετά το Δεκέμβριο του 2017, όταν η τιμή από τα 19.900 δολάρια έφτασε στα 3.158 δολάρια ύστερα από ένα χρόνο.

Από τότε το bitcoin έχει ανέβει κατά πάνω από 500% φέρνοντας ευρύτερα στο προσκήνιο το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων.

Ο λόγος της αισιοδοξίας των bitcoiners είναι ότι το τελευταίο διάστημα στο κρυπτονόμισμα επενδύουν και ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές, έστω και με μικρά ποσά για τα μεγέθη των χαρτοφυλακίων τους. Οι επενδύσεις ιερών τεράτων στο χώρο των επενδύσεων, όπως ο Paul Tudor Jones, ο Stanley Druckenmiller και ο Alan Howard, συνιδρυτής της αξιόπιστης Brevan Howard Asset Management, γίνονται πρώτο θέμα στα media που ασχολούνται με το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, όπως και οι ανακοινώσεις για ολοένα περισσότερες εταιρείες επενδύσεων ή τεχνολογίας για την παροχή θεματοφυλακής, δεδομένων και άλλων επενδυτικών υπηρεσιών γύρω από τα κρυπτονομίσματα.

Βέβαια, οι παραδοσιακοί επενδυτές, όπως και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης κρατάνε μικρό καλάθι και προειδοποιούν ότι το ξεφούσκωμα είναι και πάλι επί θύραις, έστω κι αν κρατήσει αυτή τη φορά λίγο παραπάνω.

Ο Νουριέλ Ρουμπινι, μάλιστα, ο καθηγητής οικονομικών που είχε προβλέψει το κραχ του 2008, προειδοποιεί αυτή τη φορά ότι το bitcoin είναι μια μεγάλη απάτη, επικίνδυνη και ότι αργά ή γρήγορα η αξία του θα φτάσει στο μηδέν, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να στηρίζει την αξία του, ούτε και τελικός αγοραστής, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες για τα εθνικά νομίσματα.

Στον αντίποδα, οι «οπαδοί» του bitcoin πιστεύουν ότι αυτή ακριβώς είναι η αξία του: Ότι από ουδένα ελέγχεται και σε ουδένα ανήκει και διαβλέπουν τεράστιες προοπτικές σε έναν κόσμο που οι αξίες των παραδοσιακών νομισμάτων υπονομεύονται από το διαρκές τύπωμα χρήματος.

Διαβάστε ακόμη:

120 δόσεις: Πώς θα επανενταχτείτε στη ρύθμιση οφειλών – Τι να προσέξετε

Αθανασίου (Lamda): «Το joint venture με την ΤΕΜΕΣ είναι μόνο η αρχή στο Ελληνικό»

Lockdown: Τα διλήμματα των Χριστουγέννων και τα νέα μέτρα στο τραπέζι