Το πρόσφατο ράλι του bitcoin επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει ο βετεράνος επενδυτής Μαρκ Μόμπιους, αποδίδοντας το δυναμικό του comeback στους Ρώσους οι οποίοι βλέπουν το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα ως μία ασφαλή και κερδοφόρα επένδυση εν μέσω πολέμου.

«Δεν θα αγόραζα bitcoin, αλλά αν ήμουν Ρώσος θα αγόραζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόμπιους στο «Capital Connection» του CNBC και πρόσθεσε: «θα έλεγα ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το bitcoin έχει επιδεικνύει ισχυρή δυναμική».

Οι τιμές του Bitcoin σημείωσαν «άλμα» της τάξης του 10% τη Δευτέρα καθώς επιβλήθηκαν κυρώσεις σε ρωσικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Από την έναρξη ρωσικής εισβολής την Πέμπτη, οι συναλλαγές σε μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τόσο στο ρωσικό ρούβλι όσο και στο ουκρανικό νόμισμα βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα Kaiko.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 43.327 δολάρια το πρωί της Τρίτης.

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία επιβάλλοντας κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες, την κεντρική τους τράπεζα και τα κρατικά ομόλογα.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς συμφώνησαν να αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT ρωσικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σύστημα συνδέει περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Αν δεν υπήρχε το Bitcoin, οι Ρώσοι θα είχαν «μεγάλα προβλήματα με τη μεταφορά του πλούτου τους στο εξωτερικό», υποστήριξε ο Μόμπιους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άρι Ρέντμπορντ της TRM Labs, ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο υποστήριξε η Ρωσία θα στραφεί στα κρυπτονομίσματα σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τις κυρώσεις.

Ωστόσο, η αγορά crypto δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κυρώσεων για τους Ρώσους.

«Δεν υπάρχει ο βαθμός ρευστότητας για να μειώσει σημαντικά το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Μόσχα», συμπλήρωσε ο Ρέντμπορντ.

Ο Ρέντμπορντ είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας βρίσκεται σε μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισάτων που διαθέτουν «ισχυρά συστήματα ελέγχου» για την παρακολούθηση συναλλαγών και τα οποία  εντοπίζουν αμέσως ύποπτες συναλλαγές.

Τι προτείνει

Ο Μόμπιους προέτρεψε τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να επενδύσουν στον χρυσό καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές. «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις λίγο χρυσό», σημείωσε ο ίδιος.

Ο χρυσός, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, ενισχύθηκε περισσότερο από 6% τον Φεβρουάριο. Η τιμή σποτ του χρυσού διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 1.908 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο Μόμπιους συμβούλεψε επίσης τους Ευρωπαίους επενδυτές να αρχίσουν να επενδύουν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ασιατικές αγορές. «Αυτό είναι ένα πολύ καλό μάθημα διαφοροποίησης», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα υποχώρηση προς τις 880 μονάδες με το βλέμμα στην Ουκρανία

Goldman Sachs: Αντιμέτωπες με το σοκ του στασιμοπληθωρισμού λόγω Ουκρανίας οι οικονομίες

Μιχαήλ Φρίντμαν – Όλεγκ Ντεριπάσκα: Οι πρώτοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που τάσσονται κατά του Πούτιν