search icon

Αγορές

Bitcoin: Πώς το τρομακτικό sell-off ανοίγει στους επενδυτές τον δρόμο για κέρδη μέσω… φορολογίας

Ορισμένοι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις απώλειες με τρόπο που δεν μπορεί να κάνει ένας τυπικός επενδυτής μετοχών ή αμοιβαίων κεφαλαίων

Bloomberg Photo Service 'Best of the Week': A pile of Bitcoins that were just made are arranged for a photograph in Sandy, Utah, U.S., on Friday, April 12, 2013. Created four years ago by a person or group using the name Satoshi Nakamoto, Bitcoin is a virtual currency that can be used to buy and sell a broad range of items -- from cupcakes to electronics to illegal narcotics. Photographer: George Frey/Bloomberg

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η απόδοση των κρυπτονομισμάτων, ενώ από στιγμά σε στιγμή  ενδέχεται να προκαλέσουν έναν ηχηρό σεισμό στους επενδυτικούς κύκλους, ειδικότερα μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών.

Αλλά από αυτό το sell-off προκύπτει μία εναλλακτικής μορφής επένδυση: Ανοίγει την πόρτα σε μια στρατηγική φορολογίας εξοικονόμησης χρημάτων, όπως μεταδίδει το CNBC.

Τα δημοφιλή κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum έχασαν πάνω από τo μισό της αξίας τους, καθώς τον τελευταίο μήνα οι συναλλαγές χαρακτηρίστηκαν από εντονότατη μεταβλητότητα.

Για παράδειγμα, έαν ένας επενδυτής bitcoin που αγόρασε όταν η απόδοση του κρυπτονομίσματος βρισκόταν στα ύψη στις αρχές Απριλίου (περίπου στα 65.000 δολάρια) και πουλούσε όταν αυτό διαπραγματευόταν χαμηλά (σχεδόν στα 30.000 δολάρια) θα είχε χάσει το 54% των κερδών του.

Αλλά οι απώλειες στα κρυπτογραφημένα νομίσματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από εκείνες των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λεγόμενοι κανόνες πώλησης ενός τίτλου με ζημία (wash sale) δεν ισχύουν εδώ, σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές.

Αυτό προσφέρει δύο οφέλη στους επενδυτές κρυπτογράφησης: Μπορούν να πουλήσουν κρυπτονομίσματα με ζημιά και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την απώλεια για να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον φόρο υπεραξίας επί των κερδών. Στη συνέχεια, μπορούν να αγοράσουν μέσα σε 30 ημέρες εκ νέου τα ίδια κρυπτονομίσματα που πούλησαν, ώστε να μην χάσουν την επόμενη ανάκαμψη στην τιμή.

Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες προσυνεδριακές πτώσεις:

Το πρώτο όφελος (που ονομάζεται «συγκομιδή φορολογικών ζημιών») επιτρέπεται για μετοχές και άλλους τίτλους. Ωστόσο, το δεύτερο όφελος δεν επιτρέπεται, δηλ. οι επενδυτές μετοχών δεν επιτρέπεται να αγοράσουν την ίδια ή παρόμοια ασφάλεια εντός 30 ημερών πριν ή 30 ημερών μετά την πώληση χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις.

«Αυτό είναι ένα τρύπα στη φορλογική νομοθεσία, για να το πούμε έτσι», είπε ο Άιβορι Τζόνσον, χρηματοοικονομικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Delancey Wealth Management στην Ουάσινγκτον σχετικά με την κρυπτογράφηση και τους  φορολογικούς κανόνες.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα έρθει το… δολάριο το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Το παρασκήνιο του mega deal ρεκόρ των 2 δισ. για την Chipita και η επόμενη μέρα

Ένα βήμα πιο κοντά το project στο Ελληνικό

Exit mobile version