Έξι spot bitcoin και ether ΕΤFs πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, 30 Απριλίου, προσφέροντας στους ιδιώτες επενδυτές τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τα κρυπτονομίσματα σε spot τιμές.

Τα ETF κρυπτονομισμάτων εκδόθηκαν από τρεις κινεζικές εταιρείες, δη China Asset Management, Bosera Asset Management και Harvest Global Investments στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ (SFC) ενέκρινε τους τρεις παρόχους ETF πριν από δύο εβδομάδες.

Τα spot bitcoin ETFs των ChinaAMC, Bosera HashKey και Harvest κατέγραψαν κέρδη πάνω από το 3% στις πρώτες συναλλαγές, αλλά στη συνέχεια κατέγραψαν διόρθωση, διαπραγματευόμενα περίπου 1,5% υψηλότερα.

Τα τρία spot ether ETFs κατέγραψαν μεν αύξηση της τάξης του 1% αλλά διολίσθησαν σε αρνητικό πρόσημο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το CNBC, το bitcoin διαπραγματευόταν στα 63.218 δολάρια ενώ το ether στα 3.159 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα πρώτα μέρη στον κόσμο που ενέκρινε ένα spot ether ETF. Σημειωτέον πως, τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε αλλαγές που θα επιτρέψουν τη δημιουργία bitcoin ETFs στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ακόμη εγκρίνει αντίστοιχα ether ETFs.

Τα ETF κρυπτονομισμάτων επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στην κίνηση των τιμών των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων χωρίς να χρειάζεται να κατέχουν άμεσα το περιουσιακό στοιχείο.

Η κίνηση αυτή θεωρείται θετική για τις αγορές του Χονγκ Κονγκ.

«Εδώ παίζεται ένα μεγαλύτερο παιχνίδι: Το λανσάρισμα αυτών των νέων ETF βάζει το Χονγκ Κονγκ ένα βήμα μπροστά από τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι που επίσης προσπαθούν να καθιερωθούν ως ρυθμιζόμενοι, παγκόσμιοι κόμβοι για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο συνιδρυτής του Nexo, Άντονι Τρέντσεφ, συμπληρώνοντας πως «η πρώτη κίνηση είναι το παν σε αυτό το παιχνίδι».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες που θα εγκρίνουν παρόμοια προϊόντα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα στελέχη των κινεζικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων εγκαινίασαν το ντεμπούτο των ETFs τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το πρωί της Τρίτης, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν σε μια ρυθμιζόμενη αγορά για το εμπόριο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και θα δημιουργήσει μια ποικίλη βάση προϊόντων για το ευρύτερο χρηματιστήριο.

«Η δυναμική της αγοράς είναι διπλάσια από εκείνη των αντίστοιχων αγορών των ΗΠΑ», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Harvest Global Investments, Τονγκλί Χαν.

Το ερώτημα παραμένει σχετικά με το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί η ζήτηση για τέτοια προϊόντα στην περιοχή.

Τα spot crypto ETFs είχαν λάβει ρυθμιστική έγκριση, αλλά τα crypto futures ETFs διαπραγματεύονται στο HKEX από τα τέλη του 2022.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ETFs κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί από τότε που τα VA Futures ETFs κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2022», ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Το HKEX δήλωσε ότι ο συνδυασμένος μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών για τα τρία VA Futures ETFs που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο έφτασε τα 51,3 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (6,6 εκατομμύρια δολάρια) κατά το α’ τρίμηνο του 2024, από 8,9 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, τα futures ETFs σημείωσαν καθαρές εισροές ύψους 529 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ το α’ τρίμηνο του έτους.

Ο Χαν δήλωσε ότι αναμένει αργή αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης αρχικά στο Χονγκ Κονγκ, καθώς πολλοί επενδυτές προτιμούν να παρακολουθούν αρχικά από το περιθώριο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τόνισε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί.

Ο Τρέντσεφ, από την πλευρά του σημείωσε ότι το σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς ETF του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσει «τα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρών εισροών των αντίστοιχων ETFs στις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη

Οι ΝΥΤ εξυμνούν την οικονομία της Ελλάδας – «Από ουραγός, έχει γίνει ηγέτης»

Μεγάλου: Αποεπένδυση ΤΧΣ και διανομή μερίσματος τα δύο ορόσημα για την Τράπεζα Πειραιώς

Απεργία Πρωτομαγιά 2024: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ – Τι αποφασίστηκε για μετρό, ηλεκτρικό, λεωφορεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ