Η πτώση του bitcoin κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν τις έντονες διακυμάνσεις του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείο ως πιθανό προάγγελο ευρύτερων αλλαγών στη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τις παγκόσμιες αγορές.

Το κρυπτονόμισμα έχει απωλέσει περίπου το 4% της αξίας του πρόσφατα, έχοντας καταγράψει διόρθωση σχεδόν 16% τον Απρίλιο, τη χειρότερη μηνιαία πτώση από τότε που η αυτοκρατορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022.

Ορισμένοι επενδυτές σαρώνουν την πορεία του bitcoin για ενδείξεις σχετικά με τη μετατόπιση της δυναμικής της ρευστότητας, η οποία μπορεί να πλήξει άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το token διολίσθησε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο επιδείνωσε τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες ενισχύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων αμερικανικού δημοσίου και το δολάριο.

«Το bitcoin είναι το αγαπημένο μας καναρίνι στο ορυχείο», έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής επενδύσεων της ByteTree Asset Management, Τσάρλι Μόρις. «Προειδοποιεί για τα προβλήματα που έρχονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ανακάμψει κάποια στιγμή».

«Η πρόσφατη ισχύς του δολαρίου μπορεί να σηματοδοτεί την επικείμενη στενότητα της αγοράς», προσέθεσε ο Μόρις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δημοφιλέστερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 74.000 δολαρίων στα μέσα Μαρτίου, ενισχυμένο από έναν πακτωλό εισροών στα νέα αμερικανικά spot bitcoin ETFs εταιρειών όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments.

Η ζήτηση για τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια εξασθένησε και οι αγορές δεν κατάφεραν να δεχτούν ώθηση από την πρόσφατη έναρξη των spot bitcoin και ether ETFs στο Χονγκ Κονγκ.

Οι απομειώσεις της καθαρής αξίας ενεργητικού για ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια των ΗΠΑ διευρύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβλητότητα του bitcoin.

Το κρυπτονόμισμα σημείωσε τέσσερις σημαντικές μειώσεις τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τρεις από τις οποίες προμηνύουν τις απώλειες του Μαΐου που κατά μέσο όρο έφτασαν το 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά, αν οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και οι αγορές επιστρέψουν στα στοιχήματα για μια πολύ πιο χαλαρή στάση της Fed, τα κρυπτονομίσματα και άλλες κερδοσκοπικές επενδύσεις θα μπορούσαν να βρουν κάποια ανακούφιση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων φέτος, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι η έκρηξη του πληθωρισμού έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.

«Οι επόμενοι τρεις με τέσσερις μήνες θα είναι λιγότερο ανοδικοί και περισσότερο προσανατολισμένοι στον κίνδυνο, με την αγορά να παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τα οικονομικά δεδομένα για τυχόν απροσδόκητα σοκ ή για να αποκτήσει εμπιστοσύνη σχετικά με πιθανές μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων BIT Mining Ltd, Γιουγέι Γιανγκ.

Διαβάστε ακόμη

Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Αγγίζει το 70%

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ: Τα 4 στα 10 ευρώ του μισθού μας πάνε σε φόρους και εισφορές

Nammos Hotel Μykonos: Η νέα μεγάλη άφιξη στο νησί των ανέμων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ