Για ανάγκη πολιτισμικής αλλαγής και κυρίως μεγαλύτερη κριτική σκέψη στην ηγεσία της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και εκ των βασικών διεκδικητών για το πόστο του Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξη της στους Financial Times.

Η Κλαούντια Μπουχ υποστήριξε ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα που θα φέρουν «πολιτισμική αλλαγή» στο τιμόνι του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τα οποία θα έχουν μια κριτική νοοτροπία και θα μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις ώστε να αναλάβουν δράση, όταν χρειάζεται.

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, μαζί με την υποδιοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ντελγκάδο, είναι από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για την αντικατάσταση του Αντρέα Ενρία, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντα του στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αμφότερες δε, έχουν το πλεονέκτημα έναντι έτερων πιθανών δελφίνων να είναι και γυναίκες, δεδομένου ότι υπάρχει πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας γυναικών σε θέσεις-κλειδιά στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης και βέβαια την ίδια την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΕΚΤ θα καταθέσει την πρόταση της για το πρόσωπο που θα διοριστεί στην νέα ηγεσία του SSM μέσα στο Σεπτέμβριο, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για την έγκριση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ πριν τα τέλη της χρονιάς.

Το σχόλιο της κυρίας Μπουχ είχε πιθανότατα να κάνει με την κριτική που άσκησε προς την ΕΚΤ το πόρισμα εξωτερικού ελέγχου που της έγινε νωρίτερα φέτος και το οποίο υποστήριζε ότι η Τράπεζα είναι υπερβολικά ευέλικτη στο ζήτημα της εποπτείας των τραπεζών και ανεπαρκώς επιθετική στο να απαιτεί από τα ιδρύματα της περιοχής να μειώσουν δραστικά τα βάρη τους σε «κόκκινα» δάνεια.

Από την άλλη, οι τράπεζες της περιοχής κατάφεραν να δείξουν αντοχές στην τραπεζική καταιγίδα της άνοιξης, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την κατάρρευση της αμερικανικής SVB, ενώ και τα stress tests που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωσαν την καλή κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ομίλων της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τρεις από τις 70 τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ αντοχής θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου για να είναι καλύτερα θωρακισμένες σύμφωνα με τα χειρότερα από τα σενάρια των stress test.

Η ισχυρή κυρία της Bundesbank, σχολιάζοντας τα τεστ αντοχής, επεσήμανε πως οι αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών παρά τα σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αντανακλούν τις ίδιες τις προσπάθειες που καταβάλει ο κλάδος να ενισχύσει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα του συνάμα με την επιτυχημένη εποπτεία. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως οι τράπεζες της περιοχής βρίσκονται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων.

Ανάμεσα στις προκλήσεις αυτές, όπως εξήγησε στους FT, είναι καταρχάς το μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και πιο συγκεκρμένα η πίεση που ασκεί η κάθετη αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό, γεγονός που ενίσχυσε το ρίσκο πως οι καταθέσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να… εξανεμιστούν γρήγορα, όπως δηλαδή έγινε στις ΗΠΑ με την κρίση των περιφερειακών τραπεζών, την άνοιξη.

Ένας ακόμη κίνδυνος, κατά την κυρία Μπουχ, ελλοχεύει από τη μείωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή έχει μειωθεί δραστικά μετά την κρίση του φυσικού αερίου σαν αποτέλεσμα του πολέμου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στους συγκεκριμένους κλάδους.

Για την ώρα, βέβαια, τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, όπως παραδέχτηκε. Οι εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, όμως παραμένουν κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία. «Μέχρι τώρα όλα μοιάζουν καλά. Όμως, αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» εξήγησε.

Σημειωτέον πως η αντιπρόεδρος της Bundesbank, παραμένοντας πιστή στη γερμανική… γραμμή εμφανίστηκε λίαν επιφυλακτική έναντι της πρότασης που «κυκλοφορεί» εδώ και καιρό για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου εγγύησης καταθέσεων, το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει και θα «αγκαλιάσει» τα σχετικά εθνικά ταμεία που έχουν όλα τα κράτη μέλη. Ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα με την κρίση της άνοιξης. Κατά την κυρία Μπουχ «σε έναν ιδανικό κόσμο» θα ήταν καλύτερο να υπήρχε, όμως «στον πραγματικό κόσμο» και με δεδομένες τις θεσμικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη θα ήταν πολύ δύσκολο πρακτικά να δημιουργηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs: Iσχυρές οι ελληνικές τράπεζες μετά το stress test της ΕΒΑ (πίνακες)

Στο σφυρί βγαίνει οικόπεδο «φιλέτο» γνωστού επιχειρηματία στη Γλυφάδα

Οίκος αξιολόγησης R&Ι: Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ