Αγορές

Brexit και ΕΚΤ κρατούν σε χαμηλές «πτήσεις» τις ευρωαγορές

  • newsroom


Οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές, Βρετανία και ΕΕ έθεσαν χρονοδιάγραμμα έως την Κυριακή να υπάρξει μια απόφαση για τη μελλοντική τους σχέση

Προβληματισμένοι οι επενδυτές αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έκλεισαν τις διαπραγματεύσεις τους με μικτά πρόσημα.

Οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές, Βρετανία και ΕΕ έθεσαν χρονοδιάγραμμα έως την Κυριακή να υπάρξει μια απόφαση για τη μελλοντική τους σχέση, καθώς οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, κατά 500 δισ. ευρώ επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, οδηγώντας συνολικά το ποσό στο 1,85 τρισ. ευρώ.

O δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,38% στις 393 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,7% στις 6.610 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 13.292 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,05% στις 5.549 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3,8% στα 47,25 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2130 δολ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία άνοδος του ΑΕΠ, μετά την ιστορική πτώση κατά 19,5% του Απριλίου, αν και ο ρυθμός έχει κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες.

Παραμένει 7,9% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο, πριν υπάρξει η επίπτωση της πανδημίας κορωνοϊού, ενώ είναι 23,4% υψηλότερα από το χαμηλό του Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Με «κλειστά χαρτιά» ο Καλλιτσάντσης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Επίδομα 800 ευρώ: Πληρώνει την Παρασκευή 11/12 τις αναστολές Νοεμβρίου

H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Απόρρητο Απόρρητο