Θετικά ξεκίνησε το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,15% και να είναι στις 883,21 μονάδες σε μια συνεδρίαση όπου από την έναρξή της κυριαρχούν οι έντονες ρευστοποιήσεις στην μετοχή της Πειραιώς με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τις θέσεις τους στην μετοχή μετά τις χτεσινές αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με το πως θα συμμετάσχουν οι παλιοί μέτοχοι της Πειραιώς στην επικείμενη αύξηση.

Με τον Γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων είναι φανερό ότι στην αγορά εισρέει νέο χρήμα, με νέους επενδυτές να παίρνουν θέσεις στην αγορά, με τον ημερήσιο τζίρο να έχει αρχίσει να ανεβαίνει σταθερά με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανοδικό σπιράλ, που θέμα χρονισμού και αφορμών είναι, για να οδηγηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες. Ούτως ή άλλως, στα 60 δισ. αποτιμάται συνολικά το ΧΑΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το περιθώριο μεγέθυνσης (ως προς το ΑΕΠ).

Βέβαια η συνέχεια της ανόδου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπου μετά την Πειραιώς παίρνουν σειρά οι άλλες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να καταθέτει χτες στις αρμόδιες αρχές το ενημερωτικό δελτίο με τους όρους πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με την πρόσκληση των μετόχων για έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Απριλίου, ώστε να εγκριθεί η συναλλαγή. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η Τράπεζα θα κατέχει το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου του Αγοραστή (CVC).

Η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου να ενισχυθεί pro-forma κατά 58 μονάδες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση φαντάζει εύκολη, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η ΕΥΔΑΠ με 3,9% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν η ΔΕΗ με 2,21%, ο ΑΔΜΗΕ με 1,97% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με την Alpha Bank με 1,05% ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ο ΟΤΕ, Aegean, Σαράντης, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. Σε αρνητικό έδαφος η Πειραιώς με 13,73% σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση και ακολουθούν η ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίος, Λάμδα και ΟΠΑΠ με τα ΕΧΑΕ, Τιτάνας και ΟΛΠ να είναι αμετάβλητες. Τεχνικά, και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 893 (gap) και 898 – 908 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 (ημερήσιο “stop long”) – 819, με ενδιάμεση στήριξη στις 832 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης 1960 – 1910, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, οι “buyers” δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1976 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2168, 2185, 2201 και 2230 – 2240 μονάδες (gap). Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 573 – 579 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναμέτρηση με τις 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτερο στόχο τις 655 μονάδες. Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 530, 519 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 504 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Απρίλιο οι αποφάσεις και για νέες ελαφρύνσεις το 2021-22

Κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι τον Μάρτιο εργαζόμενοι σε αναστολή

«Κόντρες» σε τουριστικά νησιά με δήθεν δικαιούχους μειωμένων ενοικίων