Αγορές

Χ.Α.: Επιχειρηματικές εξελίξεις και διεθνή νέα στηρίζουν την αγορά

  • Χρήστος Λαΐνας


Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης είναι αμετάβλητος στις 2.246,68 μονάδες

Θετικό ξεκίνημα για το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,03%, στις 924,55 μονάδες.

Οι επενδυτές βλέπουν θετικά την αγορά μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ σχετικά με την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP) θα συνεχιστεί με αυξημένους ρυθμούς καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά από την άνοδο 0,8% τον Απρίλιο, που ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,7%, επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,5%, και του δομικού δείκτη με το ίδιο ποσοστό. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008, αν και η σύγκριση με τον δείκτη τον Μάιο του 2020 κάνει τον πληθωρισμό να φαίνεται πιο ισχυρός.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος είναι αμετάβλητος στις 2.246,68 μονάδες η Ελλάκτωρ με 5,08% σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο μετά και την ανακοίνωση ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund της Ευρώπης,  που επενδύει στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, η AtlasInvest επένδυσε στην Ελλάκτωρ το ποσό των 11,2 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,6% της εταιρείας. Ακολουθούν ήπια ανοδικά η Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Εθνική με 1,18% και ακολουθούν ήπια πτωτικά η Eurobank, Σαράντης, Φουρλής, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Eurobank, Jumbo, Coca Cola, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Πειραιώς και Aegean.

Όσον αφορά για την Aegean η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο 100% ανήλθε η κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, με το συνολικό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων να φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Τεχνικά με την ανοδική διαφυγή και το κλείσιμο υψηλότερα των 915 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο χαμηλότερα των 852 μονάδων (θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Επόμενη σημαντική αντίσταση στις 950 και απώτερος στόχος οι 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 908, 895, 892 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 852 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση). Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Το κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει ελπίδες στους “buyers” για αναμέτρηση με τις 2371 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάκτωρ: Η AtlasInvest νέος μέτοχος – Απέκτησε ποσοστό 3,6% της εταιρείας

Συμμαχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΜΟΤΟR ΟΙL στο φυσικό αέριο

Aegean: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ΑΜΚ – Αντλήθηκαν 60 εκατ. ευρώ