Η μεταβλητότητα κυριάρχησε και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό πρόσημο την αγορά παρά τις ρευστοποιήσεις που είχαμε σε αρκετές μετοχές και ειδικά  στο τελευταίο μισό της συνεδρίασης στη μετοχή της Πειραιώς. 

Η αγορά ήλπιζε σε μεγαλύτερη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου φυσικά να μην αλλάζουν από αυτά που ήδη γνώριζε η αγορά.

Εκτός από την Πειραιώς, εξελίξεις έχουμε και στην Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέθεσε χθες στις αρμόδιες αρχές το ενημερωτικό δελτίο με τους όρους πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με την πρόσκληση των μετόχων για έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Απριλίου, ώστε να εγκριθεί η συναλλαγή.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής η Τράπεζα θα κατέχει το 9,99% του μετοχικού κεφαλαίου του Αγοραστή (CVC). Η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ, με αποτέλεσμα ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου να ενισχυθεί pro-forma κατά 58 μονάδες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το ερωτηματικό βέβαια είναι εάν αυτές εξελίξεις επηρεάσουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες και το στοίχημα του γενικού δείκτη να επιβεβαιώσει την τμήση με μια κίνηση άνευ επιστροφής πάνω από τις 870 μονάδες, εξέλιξη που θα απελευθερώσει για τα καλά τον Γενικό Δείκτη από τα βαρίδια του παρελθόντος, ανοίγοντας, έτσι, το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων υψηλών 6ετίας με τη δραπέτευσή του πάνω από τις 950 μονάδες. Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση φαντάζει εύκολη, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τεχνικά, και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 893 (gap) και 898 – 908 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 (ημερήσιο “stop long”) – 819, με ενδιάμεση στήριξη στις 832 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης 1960 – 1910, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, οι “buyers” δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1976 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2168, 2185, 2201 και 2230 – 2240 μονάδες (gap).

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 573 – 579 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναμέτρηση με τις 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτερο στόχο τις 655 μονάδες.

Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 530, 519 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 504 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Γιατί απέκλεισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Lockdown: Έτσι θα ανοίξουν τα Λύκεια από Δευτέρα – Τι ισχύει για τα self test (vid)

Πεκίνο: Και επισήμως η πρωτεύουσα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο