Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές του χαλκού, με την αύξηση να ξεπερνά το 75% την επόμενη διετία. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγούν σε αύξηση τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η αύξηση της ζήτησης λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και η πιθανή υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ωθήσει τις τιμές του χαλκού υψηλότερα, αναφέρει σε έκθεσή της η BMI, μονάδα ερευνών της Fitch Solutions, σύμφωνα με το CNBC.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο χαλκός αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης και είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ισχύος και ανεμογεννητριών.

Παράλληλα, οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο, καθιστώντας πιο ελκυστικό τον χαλκό – όπως και τον χρυσό – στους ξένους επενδυτές.

«Η θετική πρόβλεψη για τον χαλκό βασίζεται κυρίως σε μακροοικονομικούς παράγοντες», δήλωσε από την πλευρά του στο CNBC ο Matty Zhao, αναλυτής της Bank of America Securities, επικαλούμενος πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από την Fed και ένα ασθενέστερο δολάριο.

Επίσης, στην πρόσφατη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28, περισσότερες από 60 χώρες υποστήριξαν το σχέδιο για τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, μια κίνηση που σύμφωνα με την Citibank «θα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική για τον χαλκό».

Μάλιστα σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι οι υψηλότεροι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχύσουν τη ζήτηση χαλκού κατά επιπλέον 4,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Αυτό μπορεί να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου στα 15.000 δολάρια ανά τόνο το 2025, ήτοι πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ των 10.730 δολαρίων ανά τόνο που καταγράφηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Οι τιμές του χαλκού διαπραγματεύονται σήμερα στο επίπεδο των 8.559 δολαρίων ανά τόνο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες και αύξηση των τιμών στόχων (πίνακας)

Skroutz: Τι ψώνισαν οι Έλληνες στις γιορτές – Τα 10 top προϊόντα

Τουρισμός για Όλους 2024: Οι δικαιούχοι που θα πάρουν έως και 400 ευρώ – Τα νέα κριτήρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ