Αγορές

Χαμός στην αγορά κρυπτονομισμάτων: Μήνυση κατά της Ripple, βυθίζεται το XPR

  • newsroom


H αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από ισχυρισμούς ότι παραβίασε νόμους περί προστασίας επενδυτών - Για «παράξενο τάιμινγκ» κάνει λόγο η Ripple

Αντιμέτωπη με μήνυση είναι η Ripple, η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξίας 10 δισ. δολαρίων που είναι περισσότερο γνωστή για το κρυπτονόμισμα, XRP.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια περιμένει την κατάθεση μήνυσης από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από ισχυρισμούς ότι παραβίασε νόμους περί προστασίας επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται να καταθέσει μηνύσεις κατά της Ripple, του CEO Μπραντ Γκάρλινγκχουζ και του συνιδρυτή Κρις Λάρσεν. Θα ισχυριστεί ότι η εταρεία παραβίασε τους νόμους κατά της πώλησης μη εγγεγραμμένων τίτλων όταν πούλησε XRP σε επενδυτές.

Ο Γκάρλινγχαουζ ανέφερε πως αναμένει τη μήνυση πριν τα Χριστούγεννα, ενώ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ήταν θεμελιωδώς λάθος διερωτώμενος παράλληλα για το τάιμινγκ.

«Το XRP είναι ένα νόμισμα και δεν χρειάζεται να καταγράφεται ως επενδυτικό συμβόλαιο», ανέφερε ο ίδιος. «Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Δίκτυο Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος (του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη αποφανθεί από το 2015 ότι το XRP είναι ένα ψηφιακό νόμισμα και άλλες κανονιστικές αρχές του G20 έχουν κάνει το ίδιο. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταχωρίσει το XRP ως τίτλο».

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιτρέψει στο XRP να λειτουργεί ως νόμισμα εδώ και πάνω από 8 χρόνια και αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κίνητρο γι αυτή την πρωτοβουλία λίγες ημέρες πριν την αλλαγή της διοίκησης. Αντί να παρέχει ένα ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της SEC, Τζέι Κλέιτον, αποφάσισε ανεξήγητα να μηνύσει την Ripple — αφήνοντας ουσιαστικά τη νομική δουλειά στην επόμενη διοίκηση».

Τον περασμένο μήνα ο Κλέιτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από πρόεδρος της SEC στα τέλη του έτους, ενώ κανονικά η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με αγοραία κεφαλαιοποίηση πάνω από 20 δισ. δολάρια, το XRP είναι ένα από τα πιο πολύτιμα κρυπτονομίσματα στον κόσμο. Δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε από τους ιδρυτές της Rippleτο 2012 και σχεδιάστηκε ώστε να διευκολύνει τις γρήγορες διασυνοριακές πληρωμές.

Σύμφωνα με την Ripple, η SEC σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι το XRP είναι τίτλος και ότι η Ripple παραβίασε τους αμερικανικούς νόμους μη καταχωρώντας το νόμισμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν κάνει την αρχική δημόσια προσφορά. Η Ripple υποστηρίζει ότι το XRP – όπως το bitcoin – πρέπει να χαρακτηριστεί ως νόμισμα και δεν χρειάζεται να εγγραφεί ως επενδυτικό συμβόλαιο.

Γιατί έχει σημασία το αν θα μπει η ταμπέλα «επενδυτικός τίτλος» στο XPR; Γιατί θα το θέσει υπό αυστηρούς κανόνες που θα πλήξουν σοβαρά την Ripple, μολονότι η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη από το κρυπτονόμισμα. Η . Ripple έχει στην κατοχή της 55 δισεκατομμύρια από τα συνολικά 100 δισ. νομίσματα XRP που υπάρχουν, ενώ βγάζει και έσοδα από την πώληση κάποιων θέσεων στο XRP κάθε τρίμηνο.

Η τιμή του XRP υποχώρησε σημαντικά μετά την είδηση για την αναμενόμενη μήνυση. Σήμερα υποχωρεί πάνω από 17% και διαπραγματεύεται πέριξ των 46 σεντς. Ωστόσο από τις αρχές της χρονιάς έχει κερδίσει περίπου 140%.

Στο μεταξύ το Bitcoin, που την περασμένη εβδομάδα έφτασε πάνω από τα 23.000 δολάρια σήμερα υποχώρησε πάνω από 5% στα 22.620 δολ. Το  Ether, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε αγοραία κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 7% στα 595 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Folli Follie: Νέο mail με αναφορά στον Τσίπρα – Η οδηγία από Μαξίμου είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο

Στουρνάρας: «Εφικτή η λειτουργία της Bad Bank εντός του 2021»

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά, οι αιτήσεις και οι όροι – 13 χρήσιμες απαντήσεις