search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: Αγοραστές Vs πωλητές, σημειώστε… Χ

Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και παρέμεινε στη ζώνη των 860 μονάδων - Ράλι 5% για την Τέρνα Ενεργειακή, βουτιά 4% για την Τράπεζα Πειραιώς - Πέρασε πακέτο για το 0,6% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας

Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «είδε» τα πρωινά κέρδη να εξανεμίζονται και την όποια ανοδική απόπειρα να αποδεικνύεται παντελώς εύθραυστη. Άλλωστε, η διάθεση για ρίσκο παραμένει περιορισμένη, με τους επενδυτές να αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 859,79 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (860,06 μονάδες), αλλά και 12 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 857,62 έως 871,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 81,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ανοδικό ξεκίνημα (έως σχεδόν 2%), τελικά απώλεσε -ακόμη και- το θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,44% και τις 560,83 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά -4,1% και κατήλθε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Κοντά στο 1,6% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στο τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, πάντως, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,9% και το 0,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε οριακά στο +0,2% και τα 3,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08% και 2.066 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας περίπου 2,5% και οπισθοχωρώντας στα 16,6 ευρώ. Πτώση κατά 1,4% εμφάνισε και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία «προσγειώθηκε» στα 20 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo έκλεισε στο -1,7% και τα 14,9 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, δε, μειώθηκε στο -1,1% και τα 5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε στο +5% και τα 17,7 ευρώ, ενόσω οι πληροφορίες για την έκβαση του deal με τους Αυστραλούς της Macquarie προμηνύουν συμφωνία. Κατά 2% αυξήθηκε και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 1.399 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε στο +4,1% και τα 0,80 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πλαστικά Θράκης υποχώρησε κατά 5,2% και έκλεισε στα 4,18 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,8 δισ. ευρώ. 

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο 

Ευκαιρία για… πωλήσεις αναζητούν οι επενδυτές 

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Παρασκευής και να προσπαθήσει να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων μεγάλων απωλειών, οι οποίες έχουν «καθηλώσει» τον Γενικό Δείκτη κάτω του ψυχολογικού φράγματος των 900 μονάδων. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται διαρκώς, κάθε θετική κίνηση αποτελεί την «τέλεια ευκαιρία» για πωλήσεις από πλευράς επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κέρδη. 

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η προσοχή της αγοράς στρέφεται κυρίως στις τράπεζες, καθώς Alpha Bank, Εθνική και Eurobank θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη βελτιωμένη εικόνα των δεικτών κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η 14η αξιολόγηση των θεσμών, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023, είναι πιθανό να παράσχουν έναν θετικό τόνο στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν στο προσκήνιο. Η αισθητή επιβράδυνση της ανάκαμψης θεωρείται δεδομένη, με την αμερικανική οικονομία να «βλέπει» ακόμη και τον κίνδυνο της ύφεσης. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα σε ενέργεια, logistics και πρώτες ύλες «συντηρούν» το πληθωριστικό φαινόμενο, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να «κόψουν» τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές συνεχίζουν να αποστρέφονται το περιττό ρίσκο, διατηρώντας την αρνητική τάση στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης δε, κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (887 μονάδες), με τις πρώτες στηρίξεις να βρίσκονται στις 850 – 830 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις να συναντώνται στις 880 – 900 μονάδες.   

Η εικόνα στο εξωτερικό  

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,66% και τις 433 μονάδες, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των πρωινών κερδών (έφθασαν το 1,5%). Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,7%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,2% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,6%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ανακάμπτει κατά 300 μονάδες, με τον S&P 500 να προσεγγίζει τις 4.000 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,3% και τα 110,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,5% και τα 113,14 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,58% και τα 1.853 δολάρια ανά ουγγιά.   

Διαβάστε επίσης: 

FlexCar: Ένας (ακόμη) υποψήφιος ελληνικός «μονόκερος» 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Και επίσημα στον εφοπλιστή Προκοπίου – Απορρίφθηκε η αίτηση του δήμου Χαϊδαρίου (upd) 

Lamda Development: Εξαγόρασε το υπόλοιπο 31,7% της Lamda Malls

Exit mobile version