(Upd 21.10)

Μια φράση του Τζο Μπάιντεν από το Τόκιο για την πιθανότητα να περικόψει κάποιους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε σειρά προϊόντων από την Κίνα, ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα στην Wall Street, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κερδίζει 580 μονάδες στις 20:15 ώρα Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 654 μονάδες ή 2,09%, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κερδίζει 74,12 μονάδες ή 1,90%. Λίγο πιο πίσω ακολουθεί ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος σημειώνει κέρδη 171,67 μονάδων ή 1,52%. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η φράση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ «έκανε τις αγορές κάπως αισιόδοξες» – κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πορεία των βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αλλά και στο κινέζικο νόμισμα, το γουάν, που ανατιμήθηκε 0,7% έναντι του δολαρίου.

Όπως είναι γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, σε μία προσπάθεια να κάνει πράξη τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα πίεζε τις αμερικανικές πολυεθνικές που έχουν μεταφέρει δραστηριότητες στην Κίνα, να επιστρέψουν στις ΗΠΑ – κάτι που δεν συνέβη.

Η JPMorgan σημείωσε άνοδο 5% αφού η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει να επιτύχει τους βασικούς στόχους απόδοσης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, χάρη στην αύξηση των επιτοκίων που δίνουν ώθηση στις δανειοδοτικές της δραστηριότητες. Η Citi και η Bank of America έλαβαν επίσης ώθηση 5%, ενώ η Wells Fargo πρόσθεσε 4%.

Στην Ευρώπη, κέρδη καταγράφουν και οι περισσότερες  αγορές, με εξαίρεση το ελληνικό χρηματιστήριο που έκλεισε οριακά χαμηλότερα, με απώλειες 0,03%, λίγο κάτω από τις 860 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος έρχεται σε συνέχεια του θετικού κλεισίματος της Παρασκευής, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ανακτήσουν ένα μέρος των μεγάλων απωλειών των προηγούμενων 7-8 εβδομάδων, οι οποίες έχουν οδηγήσει τις αγορές κοντά στη bear market (-20% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό). 

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης (ή ακόμη και για ύφεση), τα προβλήματα σε logistics και πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο ενεργειακό κόστος και φυσικά, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν το «τέλειο» αρνητικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται τα υψηλού κινδύνου assets.  

Έρευνα της MLIV τοποθετεί τον S&P 500 στις 3.500 μονάδες έως τα τέλη του 2022, με τις απώλειες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα να καθορίζονται στο 10%.  Αντίθετα, μόλις το 4% των αναλυτών θεωρεί ότι ο S&P 500 έχει ήδη βρει τον «πάτο» του βαρελιού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν ως πιθανή μια κίνηση προς τις 2.240 μονάδες, δηλαδή προς τα χαμηλά της πανδημικής περιόδου.    

Μέχρι σήμερα, ο S&P 500 βρίσκεται στο -19% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση και κυμαίνεται στο -15%. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, έχει ήδη διολισθήσει σε bear market (-30%). 

Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Dow Jones συμπλήρωσε την Παρασκευή το μακροβιότερο αρνητικό ράλι από το 1923 (οκτώ συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες), ενώ ο S&P 500 πέτυχε το χειρότερο σερί από το 2001 (επτά συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες).  

Διαβάστε επίσης:

Citιgroup: H Λαγκάρντ προσγειώνει τα «γεράκια» των αυξήσεων στα επιτόκια

Morgan Stanley: Πουλήστε τα bear market rallies του S&P 500

EBRD: Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την αποπαγκοσμιοποίηση