Με την αγορά να κλείνει έντονα ανοδικά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 889,09 μονάδες, καταγράφηκε άνοδος 1,45%. Η αγορά για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό κατάφερε να αντισταθεί στην πτώση και να υπερκεράσει την άνοδο των διεθνών αγορών.

Συνήθως γινόταν το αντίθετο, πρώτο στην πτώση και τελευταίο στην άνοδο, με το μήνυμα της αναρρίχησης στη ζώνη των 890 μονάδων να δίνει μια θετική νότα για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και αν η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική. Και αυτό διότι όπως δείχνει και το ταμπλό η αγορά έχει βρει τις ισορροπίες με τους τίτλους της να εναλλάσσονται σε θετικούς και αρνητικούς με θαυμαστή πειθαρχία. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις δίνουν κάποια κέρδη στα χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε αυτές τις κινήσεις, ενώ δεν λείπουν και οι στρατηγικές τοποθετήσεις, οι οποίες δεν κάνουν τη διαφορά μέχρι τώρα, αλλά λειτουργούν ως στηρίξεις στις διεθνείς αναταράξεις.

Αυτό που επισημαίνεται καθημερινώς από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι δύσκολο, αλλά και πυκνό στις εξελίξεις. Και αυτό διότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να άρουν την στήριξή τους στην οικονομία.

Μια δύσκολη, δηλαδή εξίσωση την οποία οι αγορές προσπαθούν να λύσουν ή να προστατευτούν προσφεύγοντας στην «ασφάλεια» των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Σε αυτό το δύσκολο μείγμα θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τους Ευρωπαίους καταναλωτές στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, αλλά και το κόστος της παραγωγής προϊόντων, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Βέβαια τα θετικά νέα συνεχίζουν να έρχονται από τους διεθνείς οίκους με την HSBC σήμερα να προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος ανεβάζοντας σε 7,5% από 4,5% πριν την αύξηση του ΑΕΠ, και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ισχυρές επιδόσεις που σημείωσε η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επιστρέφοντας πλέον σε προ πανδημίας επίπεδα. Η βρετανική τράπεζα μειώνει παράλληλα την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2022, σε 5% από 6% λόγω της ισχυρότερης βάσης του 2021, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι ισχυροί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθούν και το 2023 και θα κινηθούν πάνω από το 4% χάρη στην ώθηση από τον τουρισμό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκτός της έκθεσης θετικά λειτούργησε σήμερα στην αγορά και το δημοσίευμα στο Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας μετά από δηλώσεις που έγιναν από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 1,44% και στις 889,09 μονάδες με Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Εθνική να κλείνουν άνω του 4%, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη άνω του 2% ενώ ΕΛΧΑ, Λάμδα, Jumno, Ελλάκτωρ, Τιτάνας, Coca Cola, Aegean, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% με την Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 77,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 45,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 19,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Η Barclays δίνει το σύνθημα: Τώρα είναι η ώρα των μετοχών – Αγοράστε στην πτώση

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Ξαναγράφονται τα σενάρια των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Αύξηση άνω των €14 ανά λογαριασμό