Έντονα ανοδική αντίδραση έβγαλε στην σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 927,25 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,38% υπεραποδίδοντας έναντι των διεθνών αγορών και καταφέρνοντας να καλύψει το ήμισυ των χτεσινών απωλειών από το παγκόσμιο sell off που εκδηλώθηκε λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,29% και στις 2.257,96 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 5,51% και στις 1.565,35 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 5,91% και στις 698,18 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,42% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 4,22%. Η ψύχραιμη σημερινή αντίδραση της αγοράς απέδειξε για άλλη μια φορά την φετινή διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα προηγούμενα έτη αλλά και από τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές μιας και στις αρνητικές ημέρες έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βγάλει άμυνες ενώ στο θετικό κλίμα υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων αγορών.

Το ενδιαφέρον επενδυτών στρέφεται πια στις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της Ουκρανικής κρίσης αναμένοντας τις ανακοινώσεις των εισηγμένων για την επίδραση που θα έχει η ουκρανική κρίση στα μεγέθη τους και την εξάρτηση που έχουν από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ανακοινώσεις γίνονται μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης. Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα. Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος. Αυτό βέβαια που φαίνεται να αλλάζει και θα επηρεάσει και την Ελληνική εγχώρια αγορά είναι οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ακόμη αναλυτές αναφέρουν πως η πιθανή χρονική επέκταση του QE αλλά και η χρονική μετάθεση της αύξησης των επιτοκίων μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις αγορές. Η Wood σε σημερινό της report εκτιμά για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2% από 4% που προέβλεπε πριν, η οποία ωστόσο θα είναι από τις ισχυρότερες στην ευρωζώνη καθώς οι ευνοϊκές προοπτικές χρηματοδότησης και οι σημαντικές βελτιώσεις στο μακροοικονομικό μέτωπο θα οδηγήσουν τη χώρα σε υπεραπόδοση.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ενώ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτιμούσε ότι στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 8,4% φέτος και στο 3,2% το 2023, πλέον και με βάση την εκτίναξη του πετρελαίου στα 120 δολάρια και την άνοδο των τιμών των τροφίμων, εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 14,7% το 2022 και το 2023 θα μειωθεί στο 6,2%.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Βιοχάλκο με 7,86% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με τον Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Aegean, Ελλάκτωρ να κλείνουν άνω του 6%, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Motor Oil να κλείνουν άνω του 5%, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Coca Cola να κλείνουν άνω του 4%, ΔΕΗ, ΑΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Τιτάνα και Quest να κλείνουν άνω του 3% και ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά με την Jumbo να κλείνει αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 51,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,9 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η Μόσχα αύξησε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – Πτώση στις τιμές

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα εργοστάσια των ελληνικών εταιρειών στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάγωμα» στα περιουσιακά στοιχεία Πούτιν και Λαβρόφ αποφάσισαν οι Βρυξέλλες