ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη – Ο κρίσιμος Οκτώβριος και η προσδοκία για year-end-rally

Ο Σεπτέμβριος, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες, αλλά επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα του Μαΐου - Πώς εξηγείται αυτή η μεγάλη διόρθωση - Ποιοι παράγοντες μπορούν να επαναφέρουν τους αγοραστές

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε άκρως επιζήμιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά την αρνητική φήμη που τον συνοδεύει και διαψεύδοντας πανηγυρικά τις προσδοκίες για ένα δυναμικό «μπάσιμο» στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Μέσα σε 30 ημέρες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απολέσει το 7,8% της αξίας τους, κατρακυλώντας από τις 1.312 μονάδες στις 1.209 μονάδες. Δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και στις 22 Μαΐου (1.201 μονάδες), ακριβώς μία ημέρα μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες βουλευτικές εκλογές.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η «χασούρα» αν συγκρίνουμε με τα υψηλά έτους της 27ης Ιουλίου, όταν ο κύριος δείκτης έφθασε στις 1.345 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών. Από τότε οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 10%, περιορίζοντας κατά ¼ τα σωρευτικά κέρδη του 2023, δηλαδή από το +40% στο +30%.

Τις πταίει

Η σταθερή πλαγιο-καθοδική πορεία του τελευταίου μήνα σχετίζεται άρρηκτα με τον διεθνή παράγοντα.

Το αναθεωρημένο δόγμα των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» μεταθέτει για αργότερα τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων (πιθανώς στο β’ τρίμηνο του 2024), κάτι το οποίο περιστέλλει τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες, αν και συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, παράλληλα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι φόβοι για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν επιτρέπουν στις μετοχές να «αναπνεύσουν» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε την Πέμπτη στα επίπεδα του 4,5%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, ενώ τα spreads πλησίασαν ξανά το ψυχολογικό όριο των 150 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξάμηνου εμφάνισαν μια μικτή εικόνα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν λόγω του υψηλού κόστους, οδηγώντας σε μείωση της κερδοφορίας. Σ’ αυτήν την εικόνα, βέβαια, ρόλο διαδραμάτισε και η υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Συγχρόνως, η διαδικασία αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητήσουν πρόσθετη ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα αρκετοί traders να ρευστοποιούν τα μέχρι στιγμής κέρδη τους.

Σ’ αυτήν τη συνθήκη θα πρέπει να προσθέσουμε αφενός τις αυξήσεις κεφαλαίου (π.χ. Optima), αφετέρου τις ομολογιακές εκδόσεις (π.χ. Intralot).

Όλα αυτά, από κοινού με το αδύναμο επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό, μπορούν να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τη διορθωτική πορεία του Σεπτεμβρίου, η οποία κατάφερε να «σβήσει» ακόμα και τον θετικό αντίκτυπο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον DBRS ή της διπλής αναβάθμισης από τον «σκληρό» Moody’s.

Πότε θα τελειώσει η διόρθωση

Αναμφίβολα, το βασικό ζητούμενο είναι πλέον να δούμε πότε και πώς αυτή η πλαγιο-καθοδική κίνηση θα λάβει τέλος.

Οι αναλυτές ταυτίζουν τη μοίρα της Λεωφόρου Αθηνών με την αντίστοιχη των διεθνών αγορών και ευελπιστούν οι πωλητές να ανακρούσουν πρύμναν περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτή η προσδοκία εδράζεται στην προσδοκία για να ένα year-end rally, το οποίο συνήθως εκδηλώνεται στο τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, αλλά και στην ελπίδα ότι τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα παράσχουν σημαντικά στηρίγματα.

Από ελληνικής πλευράς, δε, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την ετυμηγορία της Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, καθώς ενδεχόμενη αναβάθμιση θα επαναφέρει την ελληνική αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Ο δεύτερος οίκος, μετά τον DBRS.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, ενώ θα ανοίξει την πόρτα σε όσους επενδυτές τοποθετούνται αποκλειστικά σε αγορές με investment grade.

Όλα αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει πράγματι την ύφεση (παρά την επιβράδυνση), ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (παρά τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα), ότι οι τιμές στην ενέργεια δεν θα εκτροχιαστούν και, φυσικά, ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο αρνητικό γεγονός.

Διαβάστε ακόμα

Η Cisco επενδύει σε νέα δομή στην Κρήτη (pics)

Εργαζόμενοι: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από το 2025

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""