H ανοδική αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε τρεις συνεδριάσεις έως 3,82% ενόσω δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας απέδειξε περίτρανα ότι, οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν συγκρατημένα έναντι αγορών όπως η Αθήνα, αφού επιπλέον η χρονιά για αυτούς κλείνει σ’ ένα μήνα.

Κανείς απο τους διαχειριστές δεν πρόκειται να θέσει τα κέρδη της χρονιάς, σε κίνδυνο προκειμένου να επενδύσει σε Αθήνα, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος παραμένει ανοικτός.

Με ανοικτή την έκβαση των συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας, οι ξένοι επενδυτές δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν μια ρηχή αγορά απο την οποία δύσκολα θα εξέρχονταν σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών.

Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια εξηγεί γιατί ο τζίρος της Οδού Αθηνών μειώθηκε πάλι χθες σε 35 εκατ. ευρώ, ενω στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε κυμανθεί μεταξύ 53 και 70 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν καθώς σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχουν σημειώσει την υψηλότερη άνοδο, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει 14,1%, η Εθνική 13,92%, η Alpha bank 13,17% και η Eurobank 6,14%.

Μέρος της ανόδου των τραπεζών αποδίδεται και στην υιοθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής” με το οποίο μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε ειδικά σχήματα και θα ττλοποιηθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει, σε επίπεδα συσσώρευσης πέριξ των 855 μονάδων, όταν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα υπολόγιζαν τις 950 – 1000 μονάδες πριν απο τα τέλη του χρόνου.

Η ελληνική αγορά υποαποδίδει

Σε σύγκριση, όμως, με τις ανεπτυγμένες αγορές η ελληνική αγορά υποαποδίδει καθώς δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στα θετικά νέα με εξαίρεση την τελευταία περίοδο. Η οδός Αθηνών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη εμφανίζει σχεδόν σταθερά μια απόδοση 39-40% απο τις αρχές του χρόνου και ολα τα κέρδη προήλθαν πριν και μετά τις τριπλές εκλογές στην Ελλάδα, όπου οι επενδυτές πόνταραν στην αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα.

Η συνέχεια – Η επικείμενη αναβάθμιση

Στις 25 Οκτωβρίου, η Standard & Poors αναμένεται να εκδώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπως την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές μ’ ένα επιτόκιο 1,55% στην δεκαετία, το αρνητικό επιτόκιο που πλήρωσαν οι δανειστές στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, την αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά και τα κέρδη απο τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.

Επιπρόσθετα στο ίδιο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνε την εξυγίανση των κόκκινων δανείων με το σχέδιο “Ηρακλής”. Συνεπώς η εικόνα των ελληνικών τραπεζικών ισολογισμών θα είναι καλύτερη τα επόμενα τρίμηνα, αφού επιπλέον ήδη βελτιώνεται όταν συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στα ακίνητα με αύξηση 5-6%.

Η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένεται να προεξοφληθεί θετικά το ερχόμενο διάστημα εφόσον δεν σημειωθεί και κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Η μαζική, όμως, ροή ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και η έξοδος απο το σημερινό τέλμα αναμένεται να ξεκινήσει μόνο όταν οι υφιστάμενοι επενδυτές αρχίσουν να καταγράφουν κέρδη σε ομόλογα, μετοχές ή άλλα assets όπως τα ακίνητα και οι επενδύσεις σε real estate.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως αναφέρουν ξένοι διαχειριστές , οι επενδυτές θα ξανακοιτάξουν την Ελλάδα στις αρχές του 2020, υπο το φως και των αξιολογήσεων απο τους δανειστές. Η ανοδική, όμως, αντίδραση, της ελληνικής αγοράς πιθανότατα να έλθει νωρίτερα όταν θα έχουμε συμφωνία με τους δανειστές σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό.