Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,79% και να κλείνει στις 905,16 μονάδες σε μια συνεδρίαση που η αγορά κινήθηκε σε όλη την διάρκεια της με θετικό πρόσημο χωρίς όμως να καταφέρνει για άλλη μια φορά να ξεπεράσει την αντίσταση των 910 μονάδων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,77% και στις 2.187,87 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,53% και στις 1.468,93 μονάδες ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 1,47% και στις 589,82 μονάδες συνεχίζοντας, όπως και τον Οκτώβριο, να υπεραποδίδει έναντι της υπόλοιπης αγοράς.

Αν και ο τραπεζικός και ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο των επενδυτών για διαφορετικούς λόγους η εβδομάδα που ξεκίνησε ανήκει στην ΔΕΗ η οποία μετά και την σημερινή έγκριση του ενημερωτικού της δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκινάει από αύριο μέχρι και την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως το ποσό των 1,350 δισεκατομμυρίων ευρώ με εύρος το 8,50-9,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω έκδοσης 130 με 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών.

Στο εξωτερικό οι νέες μετοχές θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση με την CVC να επενδύσει 307-344 εκατομμύρια ευρώ σαν cornerstone investor από την στιγμή που έχει δεσμευτεί να έχει στην κατοχή του το 10% της εταιρίας γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή του μέχρι τα 395 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετά funds με σημαντικά προς επένδυση κεφάλαια στην ουρά της ΑΜΚ. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το Δημόσιο μέω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία). Εκτός βέβαια της ΔΕΗ ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κλάδος που αναμένουν οι αναλυτές να δώσει την επόμενη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να κατευθυνθεί μετά από το 2014 σε επίπεδα άνω των 950 μονάδων.

Άλλωστε τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και η ΔΕΗ είναι δύο hot stories για το μέλλον που τα μεγάλα funds θεωρούν ευκαιρία. Οι προσθήκες και ΔΕΗ και Εθνικής στον MSCI Greece είναι λίγο έως πολύ δεδομένες. Από την άλλη η εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει να φοβηθεί την πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι βλέπουν πλέον θετικά την Ελλάδα θεωρώντας την φθηνή και με καλές προοπτικές.

Παράλληλα βλέπουν ότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες από πολλές άλλες αγορές. Το 2022 όλοι περιμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την αγορά ακόμα να μην έχει μπει σε ρυθμούς προεξόφλησης.

Μην ξεχνάμε ότι στις 11 Νοεμβρίου έχουμε τις ανακοινώσεις για τον MSCI Greece με το rebalancing να λαμβάνει χώρα τέλος του μήνα. Παράλληλα περιμένουμε και τη Moody’s και την απόφαση της για την ελληνική οικονομία μιας και υπολείπεται από τους άλλους οίκους.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Λάμδα με 3,03% κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και Τιτάνας, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Aegean να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo και ΔΕΗ με 1,71% και 1,39% αντίστοιχα με τον Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Πειραιώς και ΟΛΠ έκλεισαν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 57 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Επιτροπή Παιγνίων: Εισηγείται τη μεταφορά του Καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Μητσοτάκης για COP26: Δείτε live την εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή (vid)

Ανατιμήσεις: Ποια προϊόντα και πόσο ακρίβυναν – Παραδείγματα (vid)