Με απώλειες που τον οδήγησαν κάτω από τις 950 μονάδες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,7% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 949,26 μονάδες. Η μετοχή της Coca Cola να σημειώνει σημαντικές απώλειες καθώς πρόκειται αύριο να ανακοινώσει αποτελέσματα.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,76% και στις 2.320,15 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,70% και στις 1.589,66 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συνεχίζοντας την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 0,83% και στις 722,87 μονάδες.

Με την νευρικότητα των επενδυτών αν είναι στα ύψη και παρόλο που η Ρωσο-Ουκρανική κρίση είναι ο κύριος λόγος για τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, υπάρχει και το ζήτημα του πληθωρισμού, η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική και τα υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων που συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές φέτος, ακόμη και αν οι γεωπολιτικές ανησυχίες ηρεμήσουν με τις αναταράξεις να μην περιορίζονται μόνο στην αγορά μετοχών.

Ο αντίστοιχος δείκτης μεταβλητότητας MOVE στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ που απεικονίζει την προσδοκώμενη μεταβλητότητα ενός μηνός στα Treasuries βρίσκεται σε υψηλό διετίας. Ο δείκτης MOVE βρέθηκε στις 102 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στο υψηλότερο του σημείο από τον Μάρτιο του 2020, εγείροντας ανησυχίες στην αγορά των $23 τρισ. αμερικανικού χρέους.

Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε τη θετική συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των διεθνών αγορών με το Χρηματιστήριο Αθηνών την ώρα, που στη Wall Street o S&P 500 έχει διορθώσει από τα υψηλά του έως και -12,5%, ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 φυλλοροεί κατεβαίνοντας έως και -18%, ο γερμανικός δείκτης DAX 40 έως και -9% και ο Europe Stoxx 600 με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες έως και -8,4%, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται κοντά στα υψηλά επταετίας απορροφώντας μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων και μένοντας σε επίπεδα που μπορούν να στηρίξουν μια επόμενη ανοδική κίνηση όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες.

Αυτή η ανοδική κίνηση άλλωστε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες μέσα από τις βοήθειες που θα δώσει το Ταμείο Ανάπτυξης στην χώρα μας όπως αναφέρει και σε πρόσφατο report η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο οίκο το Ταμείο, δίνει έμφαση στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην Ε.Ε., μετά την ανάκαμψη από την πανδημική κρίση, ενώ παράλληλα προσφέρει στις χώρες-μέλη φθηνή χρηματοδότηση. Και ενώ τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης στοχεύουν στην ενίσχυση του αποθέματος κεφαλαίου και στην στήριξη της παραγωγικότητας, παρέχουν ταυτόχρονα προστασία και στο κρατικό χρέος και κατ’ επέκταση στο country risk. Η Goldman καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατά μέσο όρο αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγεί σε μείωση το λόγο χρέος προς ΑΕΠ κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Quest με 2,45% και η Ελλάκτωρ και ΔΕΗ με 1,83% και 1,16% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος η Coca Cola με 3,15% και Alpha Bank με 2,03% σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση με την Εθνική, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Jumbo, Aegean να ακολουθούν με πτώση άνω του 1% και Σαράντης, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς ακολούθησαν με ήπια πτώση. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ανάρπαστα τα προφυλακτικά: Εκτόξευση ζήτησης «βλέπει» ο κορυφαίος κατασκευαστής στον πλανήτη

Καλιφόρνια: Μετά τη Σίλικον Βάλεϊ έρχεται και Λίθιον Βάλεϊ

Ουκρανία: Ο άλλος «πόλεμος» – Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ξαναμοιράζεται