Ήπια πτωτικό ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει απώλειες κατά 0,22% και να βρίσκεται στις 952,65 μονάδες καθώς οι επενδυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία με τις αποφάσεις της θα επηρεάσει τουλάχιστον το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς.

Ο  τραπεζικός κλάδος είναι στο επίκεντρο και οι πιθανότητες για μια διόρθωση αυξάνονται λόγω και της υπεραπόδοσης από αρχή του έτους που καταγράφει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος έναντι του EuroStoxx Banks.

Η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, επαναλαμβάνοντας ότι περιμένει αποκλιμάκωση των τιμών κατά την διάρκεια του 2022 καθώς θα εξομαλύνονται τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι υψηλές τιμές θα περιορίζουν την ζήτηση. Εκεί θα φανούν και οι προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη στήριξη των Ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας (PEPP). Το πρώτο σήμα που δόθηκε το Δεκέμβριο ήταν θετικό, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρέος. Ωστόσο οι αγορές θα θέλουν την επιβεβαίωση αυτού του σήματος, ώστε να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τα ελληνικά assets. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την χθεσινή συνεδρίαση οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ μιας και στο εσωτερικό απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση ενώ οι περισσότεροι επενδυτές να αναμένουν και την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI (θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου και οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου).

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 911 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 906 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 900 – 897 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), υπερέχει το σενάριο που θέλει κίνηση προς τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεση αντίσταση στις 960 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 897, οι επόμενες στηρίξεις στις 888 και 883 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των αγοραστών οι 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Αντίθετα οι πωλητές στοχεύουν να δοκιμάσουν τις στηρίξεις στις 2245 (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2195 (ημερήσιο “stop long”), 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2126 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,14% και βρίσκεται στις 2.320,13 μονάδες η Ελλάκτωρ με 1,89% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με τον ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Eurobank να ακολουθούν ήπια πτωτικά. Σε αρνητικό έδαφος η Aegean και Βιοχάλκο με 1,71% και 1,19% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση με την Alpha Bank, Τιτάνα, Coca Cola, Jumbo, Πειραιώς, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ να σημειώνουν ήπια πτώση.

Διαβάστε ακόμη:

Facebook: Έχασε καθημερινούς χρήστες για πρώτη φορά – «Βουτιά» $200 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της Meta

EKT: Αναζητά τη «χρυσή τομή» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Χάρης Καρώνης, Μάκης Αντύπας: Άνοιξαν 350 νέες θέσεις εργασίας στη Viva Wallet μετά το «χρυσό» deal