Με πτώση ξεκίνησε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση για τον Νοέμβριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 1,55% και με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Αν και στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν, στο επίκεντρο παραμενουν οι δηλώσεις του CEO της Moderna, ο οποίος ανέφερε στους Financial Times ότι τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας μετάλλαξης και να προβλέπει ότι ένα νέο εμβόλιο που θα στοχεύει την συγκεκριμένη μετάλλαξη θα χρειαστεί μήνες για να αναπτυχθεί.

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα του μήνα που κλείνουν τα βιβλία τους οι ξένοι και παρότι χτες υπήρξε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι αποτιμήσεις μετά από το sell-off της Παρασκευής με την να πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της και τα δεδομένα να βγαίνουν μέρα με την ημέρα είναι σίγουρο ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας.

Ο φόβος για νέο lockdown μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις οικονομίες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις ξένες αγορές, έδωσαν το αποτέλεσμα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα το οποίο είναι πολύ πιθανόν να το ξαναζήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Πλέον, η επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Νοεμβρίου θα επηρεαστεί από τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο στέλεχος «Όμικρον» του πανδημικού ιού, καθώς θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της Covid-19, εφόσον αυτές απαιτηθούν.

Η κυβέρνηση αναμένει, μαζί με τους ειδικούς, την ανάλυση του προφίλ της νέας μετάλλαξης, που θα δείξει κατά πόσο θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για υγειονομικά ασφαλή Χριστούγεννα. Και αυτό που παραμένει ως σταθερό σημείο στον ορίζοντα είναι η σε όλους τους τόνους επισήμανση στελεχών ότι η χώρα δε θα μπει σε νέο lockdown.

Μέχρι τότε η αγορά δεν θα θέλει να δοκιμάσει τη μεγάλη στήριξη των 853 μονάδων, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει άμεσα στις 830 μονάδες. Μία αντίδραση από το επίπεδο στη ζώνη των 875-880 μονάδες μπορεί να έρθει χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την αλλαγή της κύριας τάσης. Η κίνηση που είδαμε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην τεχνική εικόνα για το θετικό σενάριο, ενώ διακυβεύεται και η σημαντική στήριξη των επιπέδων.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 867 – 880, από όπου διέρχονται οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, τα επιφυλακτικά σενάρια έχουν τον πρώτο λόγο και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 846, 830, 802 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 790 μονάδες.

Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης και κλεισίματος υψηλότερα των 880 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις στις 895 – 900, 927 (ημερήσιο “stop short”) και η ιδιαίτερα ισχυροποιημένη ζώνη στις 934 – 950 μονάδες. Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2090 – 2122 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2130 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2181 (gap), 2234, 2238 (ημερήσιο “stop short) και 2240 μονάδες (gap). Οι στηρίξεις στις 2079, 2050 και 2000 – 1994 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 1,34% και βρίσκεται στις 2.060,40 μονάδες ο ΟΤΕ είναι η μοναδική μετοχή με θετικό πρόσημο σημειώνοντας κέρδη κατά 0,26% ενώ στον αντίποδα η Alpha Bank σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 3,3%. Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΕΧΑΕ σημειώνουν πτώση άνω του 2%, Βιοχάλκο, Εθνική, Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες άνω του 1% και ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, Aegean και Σαράντης κινούνται ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Το παράδοξο της Τουρκίας: Η οικονομία καλπάζει με 7,4% ανάπτυξη… αλλά ο λαός πεινάει

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Οι κυρίες διευθύντριες των τραπεζών, το εν Αθήναις σπίτι του Σεΐχη και η μάχη των Ολλανδών με τους Μπάκους