Μετά από συσσώρευση που κράτησε σχεδόν δέκα μήνες κατάφερε με τη σημερινή του ανοδική κίνηση το Χρηματιστήριο Αθηνών να διασπάσει το άνω εύρος της συσσώρευσης και να κλείσει στις 934,61 μονάδες σημειώνοντας κέρδη κατά 1,76%. O Τραπεζικός κλάδος ήταν κατά κύριο λόγο αυτός που οδήγησε την αγορά στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους σε νέα υψηλά μιας και ο Γενικός Δείκτης είχε να κλείσει σε αυτά τα επίπεδα από τις 29/01/2020.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,10%, στις 2.261,34 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.535,66 μονάδες. Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,11% στις 638,62 μονάδες.

Μάλιστα, αυτό το ανοδικό σερί, που επί της ουσίας άρχισε από τις 21 Δεκεμβρίου, αφού από τότε μόνο τρεις είναι οι πτωτικές συνεδριάσεις, έχει οδηγήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να καλύψει μια απόσταση πάνω από 60 μονάδες και σε κάθε περίπτωση στα ανώτατα όρια του εύρους της πολύμηνης συσσώρευσης.

Εκτός βέβαια από τον Τραπεζικό κλάδο αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές βοήθησαν και σήμερα στην ανοδική κίνηση ενώ και η μετοχή της ΔΕΗ που χτες λειτούργησαν σαν βαρίδι λόγω της πτώσης που κατέγραψε, στην σημερινή συνεδρίαση και παρά την έντονη μεταβλητότητα έκλεισε στις δημοπρασίες με σημαντικά κέρδη.

Ακόμη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση είχαμε πολύ υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα με σημαντικούς επενδυτές, ειδικά από το εξωτερικό, να επαναδραστηροποιούνται λαμβάνοντας ίσως θέσεις για την επερχόμενη αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή όπου ενδεχόμενη αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Κόντρα στη νευρικότητα των διεθνών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταφέρει, ειδικά στην χτεσινή και σημερινή συνεδρίαση, να κινηθεί υψηλότερα, και να διευρύνει τη θετική του εικόνα για ενδέκατη συνεδρίαση στις τελευταίες 14 ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός των τραπεζών κινείται και απομακρύνεται πια πάνω από τις 600 μονάδες, για πρώτη φορά από τα τέλη του Νοεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στον κόσμο.

Με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών να είναι πρώτες στη σχετική κατάταξη και με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα από την αρχή της συνεδρίασης, οι 638 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών έρχονται νομοτελειακά. Άλλωστε, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών είχαν προειδοποιήσει από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, πως μπορεί να δώσουν κίνηση ανοδικής διαφυγής (η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,47% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 3,68% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών), ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν και η κίνηση μείωσης των καθαρών αρνητικών θέσεων στην Αγορά Παραγώγων.

Τα τελευταία χρόνια ο Τραπεζικός κλάδος ήταν «εκτός χάρτη», παρόλα αυτά τα σημάδια του 2021 και το ξεκίνημα του 2022 μας δείχνουν ότι θέλει και πάλι να πάρει την θέση του οδηγού στην Αγορά.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank με 4,24% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την μετοχή της Jumbo και της Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνοδο 3,65% και 3,52% αντίστοιχα. ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil έκλεισαν με κέρδη άνω του 2% και ο ΑΔΜΗΕ, Aegean, Coca Cola, Τιτάνας, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ με τον Σαράντη να κλείνει αμετάβλητος.

Ο τζίρος ανήλθε στα 117,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 55,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Ποιες είναι οι πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η δεύτερη αύξηση μέσα στο 2022 (vid)

Folli Follie: Επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης – Αλλαγή σελίδας