Αγορές

JP Morgan: Ποιες είναι οι πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας το 2022

  • Νίκος Μελαχροινός


Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των αναβαθμίσεων της εγχώριας οικονομίας είναι η αμερικανική JP Morgan, αφού θεωρεί εφικτό, δεδομένης της ισχυρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023 - JP Morgan: «Buy the dip» – Οι μετοχές αντέχουν την πίεση από Omicron και ομόλογα

Η JP Morgan παρουσιάζει τις πιθανότητες για τις ενέργειες αξιολόγησης του 2022 και επισημαίνει τις ημερομηνίες-κλειδιά που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές. Σε γενικές γραμμές, η JP Morgan αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν το 2022, ιδίως για τις μικρότερες χώρες, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Το 2021 παρατηρήθηκαν περιορισμένες ενέργειες αξιολόγησης σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές και αξιολογήσεις για λίγα κράτη της ζώνης του ευρώ στην περιφέρεια. Επίσης, για την Ιταλία, βλέπει δυνατότητες αναβάθμισης το 2022, δεδομένης της άποψης για μια ισχυρή συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τη βασική μας υπόθεση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, δεδομένης της ισχυρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας με επιπλέον ώθηση από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και το σταθερό πολιτικό τοπίο αναμένει συνεχιζόμενη θετική δυναμική αξιολόγησης με αξιοπρεπείς πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έως τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023. Η αξιολόγηση της χώρα από την S&P είναι ΒΒ και απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα. Η JP Morgan βλέπει 75% πιθανότητα αναβάθμισης αφού και οι προοπτικές είναι θετικές.

H Moody’s τοποθετεί τη χώρας μας στην κλίμακα Ba3 με θετικές προοπτικές αλλά τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. Η πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s είναι της τάξεως του 90%. H DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση με θετικές προοπτικές με τη S&P και η πιθανότητα αναβάθμισης είναι 75%. Τέλος, η Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρας μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με σταθερές προοπτικές.

Παρόλα αυτά, η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία.

Το πρόγραμμα των οίκων αξιολόγησης για το 2022: 

Fitch θα αξιολογήσει πρώτη την εγχώρια οικονομία στις 14/1, στις 8/7 και στις 7/10.

Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα 22/4 και στις 21/10.

DBRS θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18/3 και στις 16/9.

-Τέλος η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18/3 και στις 16/9.

Διαβάστε ακόμα:

Το μέλλον της εργασίας: Έρχεται η εβδομάδα των 4 ημερών

Η βίλα στην Κηφισιά με τις δύο πισίνες, το δάνειο σε ελβετικό φράγκο και το «σφυρί» μετά από τέσσερα χρόνια

Σκάφη αναψυχής: Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου ναύλωσης