Με κέρδη 4,86% έκλεισε τελικά ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του μήνα με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,34% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 936,77 μονάδες. Ο Τραπεζικός κλάδος οδήγησε και σήμερα, όπως έκανε άλλωστε όλον τον Ιανουάριο, την αγορά σε κέρδη εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα και στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,63% και στις 2.274,17 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,71% και στις 1.559,40 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 3,05% και στις 677,93 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 5,83%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υπεραπόδωσε έναντι όλων των δεικτών σημειώνοντας κέρδη 17,92%.

Είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όπου η αγορά δείχνει δύναμη και υπεραποδίδει έναντι των διεθνών αγορών οι οποίες βρίσκονται σε φάση διόρθωσης από τα πολυετή η ιστορικά υψηλά τους λόγω της αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών, των γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς και της πορείας της πανδημίας παγκοσμίως. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους που είναι σημαντικοί για τους τους επενδυτές.

Πρώτον η σταθερή κυβέρνηση που παρά τις καθυστερήσεις συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις κάνοντας το περιβάλλον της Ελλάδας πιο εύκολο για επενδύσεις με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλες πολυεθνικές είτε αυτόνομα είτε μέσω εξαγορών να εγκαθίστανται στην Ελλάδα και δεύτερον τα κεφάλαια που προβλέπονται να εκταμιευτούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων με αποτέλεσμα πολλές εισηγμένες να έχουν μεγάλα οφέλη από τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις εταιρείες της πληροφορικής.

Βέβαια και στο άμεσο χρονικό διάστημα και με τις διεθνείς εντάσεις να επιμένουν δεν πρόκειται η μεταβλητότητα να υποχωρήσει ενώ κρίσιμη θα είναι η αντίδραση των επενδυτών στις προγραμματισμένες για την Πέμπτη ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με την Τράπεζα να έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι παρακολουθεί αλλά δεν ανησυχεί για τη μεταπανδημική άνοδο του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Alpha Bank και η Aegean με 4,31% και 3,78% αντίστοιχα σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με την EYΔΑΠ, Eurobank, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest να καταγράφουν άνοδο άνω του 2%.

ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο, Jumbo, Πειραιώς και Σαράντης έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% με τον ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα, Motor Oil, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με ήπια κέρδη. Σε αρνητικό έδαφος Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ με ήπια πτώση ενώ ΔΕΗ και Τιτάνας έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 84,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 47,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,5 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα δοθούν τα bonus στο Δημόσιο – Το σύστημα κινήτρων και επιβραβεύσεων

Ραφαέλ Ναδάλ: Ο «θησαυρός» των 127,1 εκατ. από τα έπαθλα, τα μεγάλα deals και οι business στην Ελλάδα

Χάρης Καρώνης (Viva Wallet): Ο ιδιοφυής επιχειρηματίας που δημιούργησε την πρώτη ελληνική unicorn