Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,67% και να κλείνει στις 949,39 μονάδες, μακριά όμως από τα χαμηλά ημέρας. Και στη σημερινή συνεδρίαση τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια προχώρησαν και σε κατοχύρωση κερδών μετά την μεγάλη άνοδο που οδήγησε την αγορά στη διάσπαση της πολύμηνης συσσώρευσης που είχε εγκλωβιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,83%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,3% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,95%. Σε εβδομαδιαία απόδοση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,73%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 5,08%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,02% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 7,88%.

Με την σημερινή συνεδρίαση να είναι μόλις η δεύτερη αρνητική του έτους ήταν φυσιολογικό, όπως έγινε και στη χτεσινή, να υπάρξουν ρευστοποιήσεις από μέρος των επενδυτών μιας και οι τιμές που έχουν αποτυπωθεί στο ταμπλό έχουν ενσωματώσει και την πιθανή αναβάθμιση από την Fitch. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch Ratings τοποθετεί τη χώρας μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με σταθερές προοπτικές.

Η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία, χωρίς ωστόσο να εξηγεί αν αυτό γίνει τώρα ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η συνέχεια της ικανοποιητικής συναλλακτικής δραστηριότητας και η ανάδειξη νέων ημερήσιων πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος του ταμπλό, είναι το κέρδος της αγοράς, το οποίο αποτελεί και ποιοτικό στοιχείο στην ανοδική κίνηση.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη «Όμικρον» φαίνεται λιγότερο επιθετική ως προς την νοσηρότητα της απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ευρύτερων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα βελτιώνοντας το βαθμό πρόβλεψης για την χρονιά.

Όσο για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου οι πρώτες ενδείξεις από το λιανεμπόριο ήταν ενθαρρυντικές καθησυχάζοντας τις αρχικές επιφυλάξεις.

Για πρώτη φορά μετά το 2014 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα επίπεδα των 950 μονάδων επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανοδική αλλαγή του σκηνικού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως με την άνοδο των μετοχών να συνοδεύεται από νέες εισροές στον τραπεζικό κλάδο, σταθερό διαχρονικό σημείο αναφοράς για την κατεύθυνση της τάσης της εγχώριας Αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Τιτάνας και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί κλείνοντας ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν η ΔΕΗ, Aegean, Ελλάκτωρ και Εθνική με τον ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Quest να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και την Βιοχάλκο, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Jumbo, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 82,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,1 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Eurobank Equities: Οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο μπορούν να κινηθούν υψηλότερα

Οικονομολόγος του Harvard αποκαλύπτει: 17 κανόνες για διαχειριστείτε με επιτυχία τα οικονομικά σας

Πρόσθετα τροφίμων: Η ΕΕ απαγορεύει το διοξείδιο του τιτανίου – Πλέον δεν θεωρείται ασφαλές