Κατάφερε στο τέλος να περιορίσει τις απώλειες και να κλείσει πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή – καθαρά πτωτική – συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% και στις 905,48 μονάδες, καταφέρνοντας να ελέγξει ως ένα σημείο μέσα από μικρές και επιλεκτικές τοποθετήσεις τις έντονες ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν ειδικά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ήταν αυτός που δέχτηκε και την μεγαλύτερη πίεση κλείνοντας τελικά στις 561,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,1%, με τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να κλείνει με απώλειες 0,37%, στις 2.176,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ήταν και ο μόνος με θετικό πρόσημο κλείνοντας με κέρδη κατά 0,485 και στις 2.514,04 μονάδες.

Με την αγορά να συμπληρώνει έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις συνολικές εφτά μετά τα υψηλά έτους και με τη σημερινή συνεδρίαση να είναι η δεύτερη συνεχόμενη με αυξημένη σχετικά συναλλακτική δραστηριότητα αυτό που προβληματίζει τους αναλυτές είναι εάν θα δούμε μια επανάληψη της διαδρομής της αγοράς από τις 930 μονάδες προς τις 830 μονάδες, όπως έχει κάνει άλλες τρεις φορές από τον Απρίλιο και μετά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει την αντίσταση των 930 μονάδων παρά τα θετικά νέα που συνεχίζουν να έρχονται είτε από το πεδίο της οικονομία, είτε από τις αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων που προχωρούν οι επενδυτικοί οίκοι.

Συγκεκριμένα σήμερα η DBRS αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας βλέποντας ισχυρότερη ανάπτυξη κατά 5,2% και σημαντικά υψηλότερη από την ακόμα συντηρητική πρόβλεψη της Ελληνικής κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη δεύτερη αξιολόγησή του για την Ελληνική οικονομία η οποία θα δημοσιευτεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η Morgan Stanley ακολουθώντας τους υπόλοιπους επενδυτικούς οίκους διατήρησε την overweight στάση της για τις Ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των ΕΕΜΕΑ, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κορυφαία plays για την ανάκαμψη του τουρισμού και η Ελλάδα αποτελεί βασικό δικαιούχο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό recovery play.

Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πτώση και έχουν στρέψει την προσοχή τους τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι οι αυριανές δηλώσεις της ΕΚΤ η οποία λόγω των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη (όπως και στην Ελλάδα), κάτι που φάνηκε και στον υψηλό δεκαετίας πληθωρισμό τον Αύγουστο, να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής και σε μια μικρή μείωση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας, στο PEPP, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πλην της ΕΚΤ όμως, αρκετές Κεντρικές Τράπεζες θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα, κάτω από τις προειδοποιήσεις πολλών αναλυτών ότι η χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική έχουν ήδη τονώσει υπερβολικά τη συνολική ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα αρνητικά σοκ προσφοράς λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας της πανδημίας που συνεχίζεται και την κλιματική αλλαγή, μας έχει οδηγήσει ήδη προς στα μονοπάτια της πληθωριστικής υπερθέρμανσης.

Ποιά μπορεί να είναι η επόμενη «προβολή»; H επιβράδυνση της ανάπτυξης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και ο στασιμοπληθωρισμός. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το χρονικό ορόσημο του tapering μας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Το θέμα είναι πόσο κοντά είμαστε στην σχετική απόφαση. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε μήνα οι αγορές λίγο πριν τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα μπαίνουν σε απόλυτη στάση αναμονής μέχρι να βεβαιωθούν ότι η «καυτή πατάτα» μεταφέρεται στον επόμενο μήνα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο ΟΠΑΠ με 1,71% και η Coca Cola με 1,29% αντίστοιχα σημείωσαν, μέσω των δημοπρασιών, την μεγαλύτερη άνοδο και ακολούθησαν Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Εθνική με 3,32% με τα ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Aegean και Μυτιληναίος να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Jumbo και Τιτάνας έκλεισαν ήπια καθοδικά με την Eurobank να κλείνει αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 63,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατομμύρια τεμάχια.

Κρίσιμο επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη, βραχυπρόθεσμα, παραμένει η περιοχή των 900 μονάδων, ενώ πιθανή είναι η αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ακόμα:

Σκάνδαλο Theranos: Από τη χλιδή στο εδώλιο – Ξεκίνησε η δίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς

Αισιοδοξία για έσοδα άνω των 9 δισ. από τον τουρισμό

MAVA – Renault: Άλλαξε χέρια το εμβληματικό ακίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια (pic)