Σε θετικό έδαφος έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,68%, στις 838,83 μονάδες. Ωστόσο η αγορά δεν φαίνεται να διαθέτει την αγοραστική δύναμη που απαιτείται για να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, μιας και η σημερινή άνοδος στηρίχτηκε σε χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, μετά το χτεσινό sell off που οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, χάνοντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την συνολική του κεφαλαιοποίηση.

Με την επιφυλακτικότητα να είναι το κύριο στοιχείο στην σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εξέλιξη της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα η οποία υποχρεώνει τα κράτη να προχωρούν σε νέους περιορισμούς στα ταξίδια, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην χώρα μας, μιας και ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία μας εισφέροντας το 30% περίπου του ΑΕΠ.

Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο. Η μεγάλη εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι εγχώριοι τουρίστες μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Η χαμένη τουριστική περίοδος μάλιστα έρχεται μια χρονιά που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισεκατομμύρια ευρώ, από 26,622 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020. Σε αυτό το αρνητικό αντίκτυπο αναφέρεται άλλωστε και το σημερινό report της Moody’s Analytics η οποία αν και υπογραμμίζει τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο των επενδύσεων και των αγορών καθώς και τα σημαντικά οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνει πως η Δέλτα, στο δυσμενές σενάριο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οριακή ύφεση το 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα επιστέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, ενώ η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και στο 3,7% το επόμενο έτος, με το 2023 να αναμένεται η μεγάλη απογείωση του τουρισμού.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη κατά 0,62%, στις 2.008,42 μονάδες, η Λάμδα με 3,12%, η Εθνική με 2,62% και η Τέρνα Ενεργειακή με 2% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με την Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με άνοδο άνω του 1% και τα ΕΧΑΕ, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΟΛΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,96%, λόγω και της αποκοπής μερίσματος και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Aegean, Eurobank και ΕΛΧΑ που ακολούθησαν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 859,5 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλος οι «βίλες Ντολόρες» για κορωνοπάρτι στα νησιά – Όλος ο σχεδιασμός

Λεωνίδας Μπόμπολας: Φεύγω από το σπίτι μου με υπερηφάνεια αλλά και με πίκρα – Η επιστολή προς τους εργαζόμενους

Τζεφ Μπέζος: Πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο ταξίδι του στο Διάστημα