Το τοπικό lockdown στη Μύκονο σε μία εβδομάδα θα λήξει, ο φόβος όλων όμως είναι ότι τα «κορωνοπάρτι» θα συνεχιστούν και θα μεταφερθούν σε σπίτια, βίλες, κότερα ή και άλλους ιδιωτικούς αλλά μη επαγγελματικούς χώρους, όπου ούτως ή άλλως γίνονταν παράνομα ξέφρενες διασκεδάσεις και εκδηλώσεις.

Λόγω κορωνοϊού, το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα έρχεται να δώσει λύση και σε ένα χρόνιο πρόβλημα φοροδιαφυγής στις Κυκλάδες, εάν και εφόσον δεν αποσυρθεί όταν τελειώσουν τα lockdown.

Και συγκεκριμένα, προβλέπει:

  • απαγορεύονται οι «εκδηλώσεις» έναντι αντιτίμου σε ιδιωτικούς μη επαγγελματικούς χώρους – σπίτια, κότερα κ.λπ.
  • 50.000 ευρώ το αρχικό πρόστιμο την πρώτη φορά που διαπιστώνεται παράβαση 200.000 ευρώ πρόστιμο σε όποιον πιαστεί για δεύτερη φορά να διοργανώνει παράνομα πάρτι σε κότερα και σπίτια

Δια της απαγορεύσεως αυτής, διευκολύνεται πλέον και ο έλεγχος της αστυνομίας σε χώρους που προστατεύονταν με το πρόσχημα του οικογενειακού ασύλου. Και εφόσον προκύψει αστυνομική επιχείρηση σε σπίτια, η εφορία θα αναλαμβάνει «τα περαιτέρω» και για την φοροδιαφυγή από τα παράνομα πάρτι.

Οι ντόπιοι επαγγελματίες της διασκέδασης το είχαν καημό τα τελευταία χρόνια (και τα Κυκλαδονήσια «παράδοση», πια) ότι επιτήδειοι νοικιάζουν απομονωμένες σούπερ λουξ βίλες με πισίνες κ.λπ., για να τις μετατρέψουν σε παράνομα κέντρα διασκέδασης το καλοκαίρι. Μετά τη δύση του ηλίου και έως τα μεσάνυχτα, έξαλλοι για διασκέδαση νέοι αλλά και μεσήλικες, έτρεχαν στους δρόμους με μηχανάκια και αυτοκίνητα και με οδηγίες από GPS, για να βρουν πού γίνεται το επόμενο πάρτι.

Όλα κανονίζονταν με μηνύματα στα κινητά και αντίτιμο εκατοντάδων ευρώ για είσοδο στο γλέντι που άρχιζε από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα και δεν διαλυόταν ποτέ πριν τις 6 το πρωί. Τις ώρες δηλαδή που διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, οι γλεντζέδες συνήθιζαν να είναι ήδη «κλεισμένοι» στις βίλλες των πάρτι. Ενώ άλλοι μετέφεραν τις διασκεδάσεις τους αυτές.

Η Villa Dolores

Τις διοργανώσεις αυτές, ως τώρα τις κυνηγούσε μόνο η Εφορία, γιατί ήταν αδήλωτες στις υγειονομικές και εποπτικές, αλλά τα έμπειρα στελέχη της ΑΑΔΕ έβλεπαν ότι το «μαύρο χρήμα» οργιάζει, ο κόσμος το είχε «τούμπανο» αλλά το Κράτος  κοιμόταν.

Χαρακτηριστικά είναι η επιχείρηση που στήθηκε με την κωδική ονομασία, Villa Juanita Dolores.

Αναλαμβάνοντας ρόλο ντετέκτιβ, ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πέτυχαν κάτι που φάνταζε απίθανο για κρατική υπηρεσία: αποκάλυψαν τη φοροδιαφυγή, που συντελείται στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα, σχετικά με την ενοικίαση πολυτελών κατοικιών.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, από δύο χρόνια ακριβώς, μία ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες, ανέθεσε σε μεσιτικό γραφείο, το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, να τους βρει ένα πολυτελές κατάλυμα, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο νησί των επωνύμων.

Οι εν λόγω ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες. Το μεσιτικό γραφείο τους ενημέρωσε ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Έτσι, αρχές Αυγούστου του 2019, αφίχθησαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα:  Χουανίτα και Ντολόρες τα κορίτσια, Κάρλος και Αντόνιο οι άνδρες (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio).

Μόλις βγήκαν, τους περίμενε ένα  πολυτελές όχημα, που το είχε στείλει το μεσιτικό. Τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα που ανήκε κάποτε σε γνωστό χρεωκοπημένο επιχειρηματία, στη Φτελιά.

Εκεί, εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους της βίλας. Στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση του καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο, που ζητήθηκε για 6 διανυκτερεύσεις, ανερχόταν σε 25.000 ευρώ.

Τότε, οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών, που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά, έβλεπαν απ’ έξω τα πάρτι που γίνονταν μέσα και, ψάχνοντάς το, οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.

Για την ακρίβεια, η εφοριακοί γνώριζαν ότι στον χώρο της βίλλας γίνονταν τα βράδια τακτικά «πριβέ πάρτι», αλλά κανένας δεν μπορούσε να μπει σε σπίτι και να ελέγξει και να αποδείξει ότι όλα γίνονταν παράνομα και έναντι αδρής αμοιβής –όπως όμως μπορούσαν και έκαναν τότε στα διάσημα επώνυμα μαγαζιά που δεν έκοβαν αποδείξεις ή παραποιούσαν τις ταμειακές μηχανές τους.

Τότε όμως η μεσίτρια αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές, δηλώνοντας ότι, πρόσφατα, είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, 19.200 ευρώ, για 8 ημέρες διαμονής.

Η λεπτομερής έρευνα, που ακολούθησε, αποκάλυψε πώς είχαν στηθεί τα πάρτι φοροδιαφυγής, στα οποία δεν μπορούσαν να «τρυπώσουν» (επισήμως τουλάχιστον) τα στελέχη της εφορίας, της αστυνομίας, του ΕΦΚΑ, του υγειονομικού, του δήμου  ή και όποιας αρχής θα όφειλε να γνώριζε και να εμπόδιζε την φάμπρικα που είχε στηθεί, μέσω υπεκμίσθωσης της κατοικίας που-συν τοις άλλοις- ήταν και δεσμευμένη για χρέη προς το δημόσιο αλλά το Κράτος ούτε ψίχουλα δεν εισέπραττε από την παράνομη και αδήλωτη ως τότε εκμετάλλευση.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα τότε αποκάλυψαν οι ελεγκτικές αρχές:

  •  επί χρόνια ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν υπέβαλλε δηλώσεις για εισόδημα από τη μίσθωση του ακινήτου καθώς το δήλωνε σαν δευτερεύουσα κατοικία του.
  • και ο μισθωτής του ακινήτου που έστηνε τα πάρτι, δεν δήλωνε εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρ΄ όλο που οι καταθέσεις των πελατών, που μισθώνουν τη βίλα, γίνονταν σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Διαβάστε ακόμα:

Λεωνίδας Μπόμπολας: Φεύγω από το σπίτι μου με υπερηφάνεια αλλά και με πίκρα – Η επιστολή προς τους εργαζόμενους

Τόκιο 2021: Δεν αποκλείεται να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω αύξησης στα κρούσματα

#Φολεγανδρος: Ούτε «χάλασε η φάση» ούτε «ήταν κακιά στιγμή». Είναι γυναικοκτονία