Με άνοδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη κατά 0,86% και στις 898,96 μονάδες σε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση. Οι επενδυτές για άλλη μια συνεδρίαση τοποθετήθηκαν στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο οδηγώντας την αγορά στο κατώφλι των 900 μονάδων.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,87%, στις 2.175,99 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη κατά 0,95% στις 1.444,28 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη κατά 1,01% και στις 580 μονάδες. Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ σήμερα όπου ενέκρινε την Α.Μ.Κ. καθώς και την πώληση του 49% ΔΕΔΔΗΕ με την εν λόγω αύξηση να συμβάλει στη χρηματοδότηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και να της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2026 έδωσε την παραπάνω ώθηση που χρειαζόταν η αγορά ώστε να πλησιάσει ξανά την αντίσταση των 900 μονάδων χωρίς βέβαια να προσπαθήσει να την διασπάσει μιας και η συναλλακτική δραστηριότητα και σήμερα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ από πολλά «διάσημα» επενδυτικά σχήματα να συμμετάσχουν, αποτυπώνει τα βήματα αξιοπιστίας που έχουν γίνει δεδομένου ότι αυτά επενδύουν σε ώριμες αγορές και κάποια εξ αυτών έχουν ήδη συμμετάσχει στις ομολογιακές εκδόσεις της εισηγμένης. Πάντα η μεγάλη Α.Μ.Κ. προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα. Η περίπτωση της ΔΕΗ φαντάζει μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερους, μιας και όταν ολοκληρωθούν τα projects των ΑΠΕ, η εταιρεία θα έχει αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερη αξία.

Εκτός βέβαια της ΔΕΗ η αγορά είδε και σήμερα έναν ακόμη ξένο αναλυτή και συγκεκριμένα την Citibank να βελτιώνει περαιτέρω τις προβλέψεις για τις Ελληνικές μετοχές καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορίας των Ελληνικών εισηγμένων.

Πιο αναλυτικά βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν –έστω και οριακά– κατά 0,2% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) από πτώση 0,5% σε ετήσια βάση που προέβλεπε στις αρχές του μήνα, μία εκτίμηση που είχε επίσης βελτίωσε (έβλεπε πτώση σχεδόν 7% πριν), ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 25,6% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε Αναδυόμενες Αγορές, Ανεπτυγμένες Αγορές και ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα τους σημαντικούς δείκτες της Ελληνικής αγοράς, που μετά την τελευταία διόρθωση κινούνται ανοδικά με αντίδραση τεχνικής μορφής προσεγγίζοντας επίπεδα τα οποία σε περίπτωση που τα διασπάσει τότε θα κατευθυνθεί προς τα υψηλά έτους που κατέγραψε στα μέσα Ιουνίου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Μυτιληναίος με 3,02% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη και ακολούθησαν Τιτάνας, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Aegean με άνοδο άνω του 1% με την ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Πειραιώς, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Σαράντης η οποία έκλεισε με πτώση κατά 1,58% και ακολούθησαν ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, και Λάμδα οι οποίες έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Παρασκευή 22/10 αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την S&P (“BB” με θετικές προοπτικές). Ακολουθεί η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου (η Société Générale προβλέπει δύο προσθήκες, ΕΤΕ – ΔΕΗ και διαγραφή της Jumbo), ενώ στις 19/11 αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s (“Ba3” με σταθερές προοπτικές). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Moody’s, καθώς υπολείπεται των άλλων Οίκων κατά μία βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Evergrande προκαλεί «επιδημική κρίση» στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Green Cola: Συμφωνία με τη Walmart δίνει ώθηση στο «αμερικάνικο όνειρο» των Βενιέρη – Χήτου

Black Friday 2021: Πότε έρχεται – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές