Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από περιορισμένες διακυμάνσεις και από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος ανήλθε μόλις στα 31,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών στα 14,2 εκατ. τεμάχια, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο τέλος της συνεδρίασης στις 898,58 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 0,14%.

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και με την συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται για άλλη μια ημέρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφηκε σήμερα μια επανάληψη των προηγούμενων συνεδριάσεων, με την αγορά να αδυνατεί να κρατηθεί άνω των 900 μονάδων και να κινείται σε ένα στενό εύρος τιμών.

Είναι φυσιολογικό, εξηγούν αναλυτές, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό διάστημα στην αγορά να είναι κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα που δεν την οδηγούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, Πέραν των άλλων βρισκόμαστε χρηματιστηριακά σε μία εβδομάδα του χρόνου που οι κινήσεις ίσως είναι και οι λιγότερες του 12μήνου. Επομένως οποιοδήποτε μήνυμα και αν επιχειρήσει κανείς να εξάγει είναι επισφαλές, ενώ δεν αποκλείεται να διαψευστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνουν.

Πάντως, εκτός της καλοκαιρινής ραστώνης οι επενδυτές έχουν να απαντήσουν και στα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είναι και το βαρόμετρο για την κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ένας κλάδος που εκτός από τις επιπτώσεις της επιδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις επενδύσεις τώρα πρέπει να λάβει υπόψη και τον πιστωτικό κίνδυνο από τις πυρκαγιές, με αβέβαια αποτελέσματα στα χαρτοφυλάκιά τους με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι όλη η αγορά αναμένει την ανάκαμψη του κλάδου για να μπορέσει να λάβει ορμή κάποια ανοδική κίνηση.

Εάν οι τράπεζες αποκτήσουν νέες αγκυλώσεις, τότε και η πορεία της αγοράς δεν θα είναι ευοίωνη. Πάντως άνοδος χωρίς τζίρο δεν είναι βιώσιμη αλλά ευάλωτη άνοδος όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Οι αναλυτές εκτιμούν η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας θα αλλάξει –παρά το διάλειμμα που επέβαλαν η μετάλλαξη Δέλτα, η καλοκαιρινή ραστώνη αλλά και η αφαίμαξη ρευστότητας λόγω των ΑΜΚ και των εκδόσεων ομολόγων– και σύντομα αναμένεται να αυξηθούν οι εισροές των ξένων επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο μέρος των αναλυτών εκτιμά πως η πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι προσωρινή, και ο τζίρος θα ανεβάσει ρυθμούς και πάλι από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά θα αρχίσει να επικεντρώνεται στις θετικές προοπτικές της οικονομίας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,28% και στις 2.154,57 μονάδες, η Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 4,28%, η Aegean με 2,64% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 1,97%. Ακολούθησαν ήπια ανοδικά οι Lamda, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα.

Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% βρέθηκαν οι Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ, με την ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Coca Cola, Jumbo, Motor oil, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,58% στις 549,19 μονάδες.

Συνολικά, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 72 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. 

Διαβάστε ακόμα 

Ακίνητα: Ζητούν αυξήσεις – φωτιά στα ενοίκια λόγω των νέων αντικειμενικών 

Αυξήσεις στα καύσιμα: Στα 2 ευρώ η βενζίνη στην Τήνο (vid) 

ΚΥΣΕΑ: Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί από Αφγανιστάν και η προστασία των συνόρων