(Upd) Νευρικότητα επικρατεί από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στη ζώνη των 900 μονάδων (μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες) και να αντιστρέψει τις εντολές πώλησης, οι οποίες συνδέονται με την αβεβαιότητα για την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Η προσοχή όλων είναι, εξάλλου, στραμμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου απόψε η Federal Reserve αναμένεται να προβεί σε άρση των περιοριστικών μέτρων και αύξηση των επιτοκίων, κάτι που προκαλεί έντονο εκνευρισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,26% και διαμορφώνεται στις 902,83 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,45 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 894,98 έως 903,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να «σύρει» ανοδικά τον Γ.Δ., καθώς σβήνει τις αρχικές απώλειες και ενισχύεται στο +0,60% και τις 628,07 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1% και διαμορφώνεται στο 0,96 ευρώ. Στο +0,75% έπεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στo 1,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς  υποχωρούν ελεγχόμενα έως 0,7%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,75% 1,07 ευρώ 
  • Eurobank +1,06% 0,9686 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,46% 3,683 ευρώ
  • Πειραιώς -0,74% 1,34 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,11% και 2.184 μονάδες), η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη μετοχή Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αυξάνεται κατά 2,5% χάρη στα σενάρια για την πώληση ενός μεριδίου μετοχών στην αυστραλιανή Macquarie. Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η δεικτοβαρής μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 2,5% και καθορίζεται στα 17,8 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Σαράντης, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ ακολουθεί στο -0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,18% και 1.462 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -2,2% και τα 3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Epsilon κινείται αντίρροπα στο +2% και τα 6,5 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές σημειώνουν αύξηση, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Fed, πετρέλαιο και εταιρικά

Μετά τη χθεσινή διολίσθηση στα επίπεδα των 900 μονάδων (χαμηλό έτους), η προσοχή της Λεωφόρου Αθηνών στρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο διεθνές περιβάλλον, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑFederal Reserve- θα ανακοινώσει το βράδυ (ώρα Ελλάδας) τα νέα μέτρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο). 

Οι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη μείωση του ισολογισμού κατά 95 δισ. δολάρια μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, ενώ έρευνα του CNBC «βλέπει» πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%). Δεν αποκλείεται πάντως, η κεντρική τράπεζα να αποφασίσει μια μικρότερη αύξηση κατά 25 μονάδες, η οποία θα συμπληρωθεί από μία δεύτερη ισόποση αύξηση τον Ιούνιο.  

«Βρισκόμαστε στο σημείο κατά το οποίο η αγορά πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα μέσα στην επόμενη διετία, μόνο εφόσον η Fed προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» τονίζει χαρακτηριστικά η Ρεμπέκα Πάτερσον, αναλύτρια στο Bridgewater, μιλώντας στο CNBC. 

Όπως είναι εύλογο, οι κινήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρεάζουν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία κατά παράδοση ακολουθεί τις αποφάσεις της Fed με χρονική απόσταση ορισμένων μηνών. Έτσι, οι αναλυτές προεξοφλούν την επαναφορά του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων (-0,50%) στο 0% αλλά και το βασικού επιτοκίου (0%) στο 0,25% μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2022. 

Όλα αυτές οι εκτιμήσεις ασκούν σημαίνουσες πιέσεις στις αγορές ομολόγων, οι οποίες υφίστανται το ένα sell off μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας έφθασε στο 1% (υψηλό 7ετίας), των ΗΠΑ στο 3% (υψηλό 4ετίας) και της Ελλάδας το 3,4% (υψηλό 3ετίας), κάτι που επηρεάζει δυσμενώς και τις αγορές μετοχών, φρενάροντας την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.  

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, είναι πιθανό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πληθωριστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η Ευρώπη καλύπτει σχεδόν το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό μέτωπο, η αγορά ολοκλήρωσε χθες την περίοδο δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2021, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, με βελτίωση του τζίρου και αύξηση των μερισματικών αποδόσεων. Μάλιστα, τα υψηλά νούμερα, σε πολλές περιπτώσεις, αντικατοπτρίζουν τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις ορισμένων εισηγμένων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,37% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται στο -0,26%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,36% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,27%. Στο Λονδίνο o FTSE 100 καταγράφει μείωση κατά 0,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν άνω των επιπέδων των 100 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να αυξάνονται στο +2,7% και τα 105,24 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια Brent να ενισχύονται στο +2,6% και τα 107,74 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται αμετάβλητη στα 1.870 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα

Τα σενάρια φουντώνουν, ο κύριος Παντελής είναι «μπελαλής», η Αττική Οδός που… μιλάει γαλλικά και το διαμάντι της Ύδρας

Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Από το λουκέτο στην περιπέτεια των πλειστηριασμών