Mε άνοδο αλλά και υψηλή μεταβλητότητα ξεκίνησε το χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή προτελευταία συνεδρίαση του μήνα με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,3%, στις 865,38 μονάδες. Η αγορά συνεχίζει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη θετική της αντίδραση όπου και κατάφερε να αναιρέσει τη διορθωτική κίνηση του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα, το οποίο πυροδότησε η σημαντική πτώση της μετοχής της Πειραιώς.

Και μπορεί η μετοχή να συνεχίζει την πτωτική της πορεία, με αυξημένο μάλιστα τζίρο, εντούτοις έχει επιτευχθεί η «απομόνωσή» της από άλλους τίτλους (ιδίως του τραπεζικού κλάδου), με την αγορά να τοποθετείται πλέον ποιοτικά με βάση τις επιμέρους προοπτικές.

Η αγορά συνεχίζει να βλέπει θετικά τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης καθώς και από τα κεφάλαια του ταμείου ανάπτυξης. Κάτι άλλωστε που τονίζει σε χθεσινό του report και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar ο οποίος εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ  συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγεθύνεται μεσοπρόθεσμα μιας και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους “ευνοημένους” στο πλαίσιο του Ταμείου.

Η χώρα μας αναμένεται να λάβει 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια εντός της ερχόμενης πενταετίας. Τα 17,8 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις, αντιστοιχώντας στο 10% του ΑΕΠ του 2019, ενώ τα 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ του 2019) θα είναι δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως το 2026.

Ο Γενικός δείκτης και ο δείκτης Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης σήμερα είναι σε νέα υψηλά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται ακόμη κατά 4%. Πάντως είναι πολύ ενθαρρυντικό για την αγορά το γεγονός ότι τα long χαρτοφυλάκια βλέπουν δεύτερο συνεχόμενο μήνα να κλείνει ο Μάρτιος θετικά στο χρηματιστήριο Αθηνών .

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει οριακές απώλειες 0,06% και είναι στις 2.077,16 μονάδες η Μυτιληναίος με 0,81% σημειώνει την μεγαλύτερη απόδοση και ακολουθούν η ΕΥΔΑΠ με νέο υψηλό έτους, Aegean, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τιτάνας, Λάμδα, ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank και Coca Cola. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Βιοχάλκο με 1,42% και ακολουθούν ήπια πτωτικά τα ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Εθνική Τράπεζα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Jumbo.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση – Oι δικαιούχοι

«Πόλεμος» στη Μεσόγειο για την τουριστική πίτα τoυ 2021

Καταλύματα και εστίαση ο κύριος «εργοδότης» της ελληνικής οικονομίας