Βασικό παράγοντα ενίσχυσης της απασχόλησης αποτελεί ο κλάδος της φιλοξενίας, δηλαδή τα καταλύματα μαζί με την εστίαση, έχοντας παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε απασχολούμενους, κατά 30% περίπου για την περίοδο 2015- 2019. Μάλιστα, 1 στις 4 πρόσθετες θέσεις εργασίας στην οικονομία για το ίδιο διάστημα είναι αποτέλεσμα του κλάδου της φιλοξενίας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει και το μεγέθος του πλήγματος λόγω της πανδημίας, δεδομένου ότι οι δύο αυτοί τομείς είναι και από τους μεγαλύτερους χαμένους λόγω Covid -19.

Tα στοιχεία προκύπτουν από τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της φιλοξενίας για την Ελλάδα» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος σε μία περίοδο κατά την οποία καταλύματα και εστίαση δοκιμάζονται ελέω Covid 19, με τις όποιες προβλέψεις να είναι στην παρούσα φάση στον αβέβαιες.

Σημειωτέον ότι για την περίοδο 2015- 2019 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών της φιλοξενίας (καταλύματα και εστίαση πάντα) της τάξεως του 19%, από τα 11 δισ. ευρώ του 2015 σε επίπεδα άνω των 13 δισ. ευρώ το 2019, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ περίπου αφορούν τα καταλύματα και τα 6 δισ. ευρώ την εστίαση. Για το 2020 μία πρώτη εκτίμηση όσον αφορά τον κύκλο εργασιών στους δύο κλάδους κάνουν λόγο για πτώση 53%, στα 6,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton.

«Οσο δεν είμαστε σε μία υγειονομική κανονικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθούμε να κάνουμε προβλέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. «Κι αυτό γιατί οι όροι με τους οποίους θα δραστηριοποιηθούμε φέτος θα είναι παραπλήσιοι με τους περυσινούς. Προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία και είναι τόσες οι παραδοχές που πρέπει να γίνουν με ευμετάβλητες τις συνθήκες που είναι πολύ δύσκολες οι εκτιμήσεις. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, έχουμε λίγο χρόνο μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν και πράγματι υπάρχει ένα διαφορετικό σκηνικό με περισσότερα εργαλεία όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Το πολύ σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε τώρα όχι τόσο στο πότε αλλά στο πώς: Πώς θα ταξιδέψουμε, πώς θα εξελιχθούν οι όροι εντός κι εκτός Ελλάδος με τους οποίους θα διευκολυνθούν τα ταξίδια, πώς θα ανοίξουν οι αγορές. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι και το πολύ σημαντικό είναι η προστασία εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών κι επισκεπτών. Στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο τουριστικός κλάδος έχει συμπεριληφθεί και η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των εργαζομένων. Πέρυσι, η φιλοξενία, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της συμπεριφοράς του κλάδου ήταν εξαιρετική και πρέπει να προσπαθήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση κι εφέτος ώστε να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

«Εχουμε τη σιγουριά ότι η φιλοξενία θα δείξει πάλι τη δυναμική της. Θα υπάρξει ένα ισχυρό rebound, για το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει το πότε γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε ό,τι έχει να κάνει με μία υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η μή δυνατότητα πρόβλεψης από την στιγμή που φέτος δεν έχουμε ούτε κλειδωμένα slots από τις αεροπορικές, δεν υπάρχουν προκρατήσεις και κυρίως δεν έχουμε προκρατήσεις που να συνδέονται με συμβόλαια προκαταβολών και εγγυήσεων, άρα η σεζόν είναι αβέβαιη».

Φιλοξενία και απασχόληση

Σε σχέση με τη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία, ο κ. Βασιλικός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ξενοδοχεία είναι «ο πιο μεγάλος ιδιώτης επενδυτής με επαναληπτικότητα κάθε χρόνο κι επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σε σχέση με την απασχόληση: Με βάση τη μελέτη της Grant Thornton για τη συμβολή της φιλοξενίας συνολικά στην ελληνική οικονομία για την πενταετία προ πανδημίας, ο κλάδος (καταλύματα και δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης) αποτελεί τον πρώτο σε κατάταξη, με τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ετήσιου πλήθους των απασχολούμενων με κοντά στις 85.000 θέσεις εργασίας συνολικά την περίοδο 2015-2019. Ακολουθεί το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με συνολικά πάνω από 66.300 θέσεις απασχόλησης, η μεταποίηση με 60.600 κ.τ.λ..

Αναλυτικά, με βάση τη μελέτη:

-Ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης αποτελεί τον πρώτο κλάδο με το μεγαλύτερο μέγεθος απασχόλησης

-Η φιλοξενία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση (28,6%) σε απασχολούμενους κατά την περίοδο 2015-2019 συγκριτικά με τους λοιπούς κλάδους, στις 573 χιλ. το 2019 από τις 445 χιλ. του 2015 και ακολουθεί το λιανικό εμπόριο με 484 χιλ. (+7,1%), η φυτική και ζωική παραγωγή με 467 χιλ. (-3,5%), η δημόσια διοίκηση και άμυνα με 397 χιλ. (+4,1%) και η εκπαίδευση με 364 χιλ. (+4,1%).

-Συνεισφέρει στις συνολικές θέσεις εργασίας, αφού 1 στις 4 πρόσθετες θέσεις εργασίας στην οικονομία είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας. Η δυναμική αυτή επέτρεψε και τη διαχρονική αύξηση της μέσης αμοιβής ανά απασχολούμενο, με το ποσοστό των αμοιβών προς τον κύκλο εργασιών της φιλοξενίας να υπερβαίνει διαχρονικά το μέσο όρο των λοιπών κλάδων

-Η φιλοξενία προωθεί επίσης την ισότητα των φύλων στην εργασία, αφού περίπου το ήμισυ (46%) των εργαζομένων αφορά γυναικεία απασχόληση

-Επίσης ο κλάδος συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων: το μερίδιο των εργαζομένων νεαρής ηλικίας ξεπερνά κατά ~ 9 ποσοστιαίες μονάδες το μέσο μερίδιο των λοιπών κλάδων.

Φιλοξενία και επενδύσεις

Σε σχέση με το μέγεθος των επενδύσεων στον κλάδο της φιλοξενίας όπως προκύπτει από την έρευνα:

-Περί τα 3 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ανακαινίσεις καταλυμάτων πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2019

-Κοντά στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική επένδυση για ανακαινίσεις το 2019 στα ξενοδοχειακά καταλύματα

-Εκτιμάται κοντά στα 100 χιλ. ευρώ το μέσο ύψος επένδυσης για ανακαίνιση το οποίο υλοποιείται από κάθε κατάλυμα (ξενοδοχείο) σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη:

Οι κερδισμένοι της αγοράς ακινήτων το 2021

Τουρκία: Ο Ερντογάν «ξήλωσε» και άλλο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας – Νέα πτώση της λίρας

Ενοίκια: Διπλή ανατροπή στα «κουρέματα» και τις αποζημιώσεις Μαρτίου – Απρίλιου