Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου για το χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,98%, στις 865,05 μονάδες.

Η μηνιαία απόδοση του όμως είναι θετική κατά 9,17% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με αποτέλεσμα να κλείνει το πρώτο τρίμηνο θετικά παρά τις αναταράξεις από την πανδημία και τις επιχειρηματικές εξελίξεις στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτό το δίμηνο με το τελευταίο του 2020, όταν επί της ουσίας αφυπνίστηκε η αγορά και κατέγραψε το εντυπωσιακό της ράλι, είναι ότι οι αγοραστές έγιναν πιο επιλεκτικοί. Και αυτό ήταν κάτι που είχαν τονίσει οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές στις στρατηγικές του 2021 και όπως όλα δείχνουν επιβεβαιώνεται, καθώς πλέον η αγορά έχει καλύτερη εικόνα για το πώς επηρεάστηκαν οι εισηγμένες από την πανδημία, αλλά και ποιες θα είναι οι προοπτικές τους σε μια οικονομία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε ο κορονοϊός.

Στη σημερινή συνεδρίαση και παρόλο που οι αγοραστές δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις που βγήκαν από την αρχή της συνεδρίασης οι κινήσεις για την ενθυλάκωση των βραχυπρόθεσμων κερδών παραμένουν υπό έλεγχο, μαρτυρώντας ότι βρίσκουν αγοραστές ακόμη και μετά από την άνοδο του τελευταίου διμήνου.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά κινείται σταθερά ανοδικά από τις 28 Ιανουαρίου, όταν και βρέθηκε στις 726 μονάδες, μέχρι τα υψηλά των 874 μονάδων σήμερα, με ένα “διάλλειμα” στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου. Αυτό που περιμένει τώρα η αγορά να δει στις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα είναι εάν όλη αυτή η άνοδος των τελευταίων ημερών έγινε για να “ωραιοποιηθούν” οι αποτιμήσεις των εισηγμένων για το κλείσιμο μήνα και τριμήνου ή αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί με τα απαραίτητα διορθωτικά γυρίσματα για να κατευθυνθεί σε πιο υψηλά επίπεδα με την προσοχή των ενεργών επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένη στις εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα για την παρελθούσα και εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση, στον Τραπεζικό κλάδο καθώς και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης μέσα από την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης με τους πόρους να ανέρχονται στα 57 δισ. ευρώ, ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό για μια οικονομία των 170 δισ. ευρώ.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου την επόμενη εβδομάδα θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς (βέβαια το τελευταίο είναι υπό αίρεση, καθώς η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκ νέου σήμερα καλείται να αποφασίσει εάν θα δώσει τελικά το πράσινο φως στη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 2.077,11 μονάδες, η Πειραιώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και έκλεισε με +4% ακολούθησαν ήπια ανοδικά τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάνας και ΟΤΕ ενώ σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Ελλάκτωρ με 3,9% και ακολούθησαν η Βιοχάλκο με 3,6%, Εθνική με 3,43% και Aegean με 3,3% με τις Σαράντη, Alpha Bank, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Eurobank να κλείνουν με απώλειες άνω του 2% ενώ ήπια πτωτικά ακολούθησαν η Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Μυτιληναίος με την Jumbo και την ΔΕΗ να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 78,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 37,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζες: Στο ναδίρ τα έσοδα από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών – Πότε θα ξαναχτυπήσει το e-σφυρί

Google: Προσέφερε $60.000 σε καθηγητή πανεπιστημίου και εκείνος την απέρριψε – Δείτε γιατί

Online αγορές: Γιατί η τράπεζα μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή