Υπό έντονη πίεση βρέθηκε σήμερα ο χρυσός, μετά τα καινούργια θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, που έστρεψαν τους επενδυτές σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, επισκιάζοντας τη στήριξη από το ασθενέστερο δολάριο.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,07% στα 1.833,50 δολάρια η ουγκιά, μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι το εμβόλιο της είναι περίπου 70% αποτελεσματικό χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

«Το γεγονός ότι έχουμε τρία αποτελέσματα εμβολίων που είναι εξαιρετικά θετικά, θα διατηρήσει τον χρυσό υπό πίεση βραχυπρόθεσμα και επίσης θα τον σταματήσει από κάθε είδους σημαντική ανάκαμψη», δήλωσε ο αναλυτής της OANDA, Γκρεγκ Έρλαμ.

Οι θετικές εξελίξεις δημιούργησαν μια αισιόδοξη αίσθηση στους επενδυτές για μια ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ευνοώντας τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο, οι απώλειες του πολύτιμο μετάλλου περιορίσθηκαν από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για εκείνους που κατέχουν άλλα νομίσματα.

«Οι προσδοκίες τώρα είναι ότι υπάρχει εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ και η Fed να ανακοινώσουν περισσότερα μέτρα στήριξης τον Δεκέμβριο, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αγορές σε μια εποχή που η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται αρκετά σοβαρή και βλέπουμε νέα lockdowns», συμπλήρωσε ο Έρλαμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωσε την Παρασκευή, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών διέθεταν πολλά εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομία, αφού αποφάσισαν να αχρηματοδοτήσουν πολλά προγράμματα δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.

Ο χρυσός που είναι περιουσιακό στοιχείο που δεν επιστρέφει αποδόσεις, συχνά θεωρείται ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που είναι πιθανό να προκύψει από τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που εξαπολύθηκαν που παγκοσμίως φέτος.

«Το εμβόλιο δεν πρόκειται να αλλάξει τις βασικές αρχές του πολύτιμου μετάλλου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διεισδύσουν τα εμβόλια στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Κουνάλ Σαχ, επικεφαλής έρευνας στη Nirmal Bang Commodities, με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας.