Δίκοπο μαχαίρι είναι η αγορά μετοχών τώρα, σύμφωνα με την αμερικανική Citigroup, αφού, από τη μια πλευρά σταδιακά οι τιμές των μετοχών θα πρέπει να αυξηθούν σταδιακά αλλά από την άλλη ελλοχεύει ο φόβος ο γεωπολιτικός κίνδυνος, οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων να οδηγήσουν σε ύφεση τελικά, γεγονός που θα οδηγούσε σε περαιτέρω πτώση στις τιμές των μετοχών.

Βάσει των σεναρίων που εξετάζει η Citi, από το βασικό στόχο των 5.100 μονάδων μπορούμε να κινηθούμε στις 3.600 μονάδες σε περίπτωση ενός σεναρίου εισβολής και ύφεσης.

«Ο S&P 500 εισήλθε σε διορθωτικό έδαφος πριν από τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών. Αποδίδουμε μεγάλο μέρος της υποχώρησης κατά -5% από τα μέσα Φεβρουαρίου στις ανησυχίες για τη Ρωσία/Ουκρανία. Η διάρκεια και η έκταση της σύγκρουσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα των τιμών των εμπορευμάτων μειώνουν την εμπιστοσύνη στη συνεχιζόμενη μετα-πανδημική ανάκαμψη. Όμως, στον αντίποδα, τα παραπάνω μπορεί να αποσύρουν κάποια πίεση από τη Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Από εδώ και πέρα, αναμένουμε μια σταδιακή ανοδική πορεία για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά με χαμηλότερες αποτιμήσεις λόγω του αυξημένου πριμ γεωπολιτικού κινδύνου», συνοψίζει η Citigroup την κατάσταση στις μετοχές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι αυξανόμενες εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλούν μια αντίδραση αποτίμησης για τις αμερικανικές μετοχές. Οι αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στις αποτιμήσεις που αποδίδονται στους αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η υποτίμηση του P/E του S&P 500 κατά -2 έως -3,5 λιγότερο, αντανακλά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες. Οι μεγαλύτεροι φόβοι για ύφεση θα οδηγούσαν σε περαιτέρω υποτίμηση», επισημαίνει η ομάδα ανάλυσης μετοχών.

«Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών απειλούν τη συνέχεια της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Ένα σενάριο “bear case” όπου οι γεωπολιτικές ανησυχίες συνδυάζονται με επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλή συμπίεση της τάξης των -4,0 έως -6,5 φορών μείωσης στο δείκτη αποτίμηση Ρ/Ε στο δείκτη. Όμως, αυτό θα έπαιρνε την πίεση από τη Fed για σύσφιξη της πολιτικής της. Ωστόσο, ο φόβος μας είναι ότι οι υψηλότερες τιμές, ιδίως του ενεργειακού συμπλέγματος, θα μπορούσαν να είναι πολύ καταστροφικές για τη ζήτηση», υπολογίζει η Citigroup.

Η γεωπολιτική προκαλεί αντίδραση στην αποτίμηση

«Η άμεση αντίδρασή μας στην κλιμακούμενη κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ότι πιθανότατα θα προκαλέσει κίνηση των αμερικανικών μετοχών προς τα κάτω, καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές ανησυχίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια ανάπτυξη. Υπάρχει άμεση αβεβαιότητα που σχετίζεται με την τελική διάρκεια των επιπτώσεων αυτής της σύγκρουσης στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε ευρύτερη συζήτηση στην αγορά αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνει υπόψη το ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος αυτής της κατάστασης», εξηγεί με σαφήνεια η τράπεζα.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Citi, οι ευνοημένοι τομείς μετοχών περιλαμβάνουν: Οι κλάδοι που έχουν επιλεγεί είναι οι εξής: καταναλωτικά αγαθά, χρηματοοικονομικά, βιομηχανικά, υγειονομική περίθαλψη και υλικά. Οι υποτιμημένοι τομείς περιλαμβάνουν την Τεχνολογία Πληροφοριών, τα Καταναλωτικά Συστατικά και τις Υπηρεσίες Επικοινωνιών. Στο περιθώριο, θα πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί ότι μια χαλαρή καμπύλη αποδόσεων θα περιορίσει την παρακολούθηση των Χρηματοοικονομικών. Και, οι υψηλότερες από ό,τι συνήθως τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις τάσεις των διακριτικών δαπανών. Από την άλλη πλευρά, παρόλο που δεν έχουμε ακόμη πειστεί ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη έχουν πλήρως ξεφύγει από τις αποτιμήσεις της Τεχνολογίας, εκτιμούμε ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο θεμελιώδες στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου σε αυτόν τον τομέα. Συνολικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα μοτίβα απόδοσης του τομέα μπορούν να μεταβληθούν γρήγορα, καθώς νεότερες πληροφορίες και ειδήσεις φτάνουν στην αγορά», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Λε Μερ – Eurogroup: Οι Ρώσοι ολιγάρχες θα πληρώσουν τις ανόητες αποφάσεις του Πούτιν, όχι η ΕΕ

Ενέργεια: «Βόμβα» ενεργειακού κόστους απειλεί την ελληνική βιομηχανία

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα εργοστάσια των ελληνικών εταιρειών στην Ουκρανία